Cele mai multe finanțări bancare – în agricultură și industrie

0
641

Chiar dacă s-au înregistrat creșteri mari, afacerile din agricultură nu au atras decât 4,1% din totalul finanţărilor acordate de bănci.
Băncile au fost atrase de întreprinzătorii din agricultură şi industrie, cele două sectoare private înregistrând în luna iulie a acestui an cele mai bune ritmuri de creştere ale creditării în raport cu aceeaşi lună din 2017, potrivit datelor agregate de BNR.
Astfel, sectorul agricol conduce cu un avans al creditării de circa 10%, ceea ce a determinat o majorare a soldului finanţărilor de la 14 miliarde de lei în iulie 2017 la peste 15 miliarde de lei în iulie 2018.
Situarea sectorului agricol pe primul loc în topul sectoarelor economice după avansul creditării nu este neașteptată, în ultimii doi ani agricultura fiind domeniul unde creşterea expunerii băncilor a fost cea mai ridicată. Creşterea accelerată a finanţărilor în agricultură decât în cazul altor sectoare este explicată în principal de volumul mic de la care s-a pornit. Astfel, chiar și cu creşteri importante, afacerile din agricultură au atras doar 4,1% din totalul finanţărilor acordate de bănci.
În același timp, industria, care a înregistrat a doua cea mai mare creştere a finanţărilor, de aproa­pe 5% în luna iulie a acestui an – înregistrează al doilea cel mai mare sold al creditelor după sectorul serviciilor. Expunerea băncilor în afacerile din domeniul industriei ajungea la peste 68 miliarde de lei la finalul lunii iulie, adică aproape o cincime din totalul creditelor acordate compa­niilor şi cetățenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.