Un adevărat „magnet” pentru turiști și simbol al vacanței de vară, apa mării ascunde niște pericole teribile, care pot fi evitate foarte ușor, din fericire, scrie click.ro.
„Din punctul meu de vedere, apa este un mediu periculos, chiar dacă marea este liniştită sau agitată. În momentul în care ai intrat în apă, este un mediu periculos”, a explicat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa pentru Adevărul.
Pe litoralul românesc există mai multe locuri unde marea poate să pară calmă, apa mică, marea ascunzând, din păcate, o serie de pericole majore.
În Mangalia, de exemplu, între digul de nord și cel de sud este zona cu cel mai ridicat grad de periculozitate.
Zona Neptun – Olimp este periculoasă din cauza curenților marini ce-i pot păcăli pe turiști. La Olimp, trebuie atenție sporită în zona Alpin-Davos şi în zona 2, de la gardul vilei prezidenţiale până la Meduza. În Neptun, „la Steaguri”, turiștii pot fi surprinși de modificarea bruscă a reliefului, aici apărând celebrele gropi din apă, create de curenții marini.
În Jupiter, anul trecut, turiștii riscau să se lovească de pietrele apărute pe fundul mării. În 2022, acestea ar fi fost acoperite în mod natural cu nisip, dar turiștii trebuie să fie cu bă­gare de seamă pentru a evita accidentele.
În Costinești, în vecinătatea digurilor și în zona restaurantului Marea Neagră există o limbă de nisip. Locul este o veritabilă capcană de pe litoral, mulți turiști considerând că apa este mică și că sunt în siguranță. În jurul acestui banc ridicat se formează curenți puternici care îi trag pe oameni spre apa adâncă.
În Eforie Nord, zonele periculoase sunt chiar unele dintre cele mai populare, Belona-Port, la sud de Belona, zona pentru nudism cunoscută drept Roxy, debarcader și în vecinătatea Acapulco.

Recomandările redacției