Deşi gusturile s-au rafinat mult în ultimii ani, iar meniurile au devenit tot mai sofisticate şi diversificate, oamenii fac greşeli mari când vine vorba despre alimentaţie. Unele combinaţii sunt adevărate bombe calorice, pe care ar fi bine să le evitaţi.
Cine poate rezista unui şniţel bine rumenit cu o garnitură de cartofi prăjiţi? Şi să nu uităm de chifla proaspătă de lângă el. Acesta este unul dintre cele mai comandate feuri de mâncare din meniurile res­taurantelor, iar primii doritori sunt copiii. Nimic mai rău! Combinaţia de proteine (carne) şi carbohidraţi (cartofi, pâine) e dezastruoasă pentru stomac. Sucurile gastrice abia pot face faţă digestiei, iar alimentele vor fermenta în stomac. Astfel apar balonarea şi flatulenţa. Ideal este să combinaţi proteinele (din carne, lactate, brânzeturi) cu legume.
Fructele sunt alimentele care se digeră mai repede, însă atunci când le combini cu alte alimente timpul se măreşte. Ele fermentează şi apare senzaţia de balonare. De aceea nu ar trebui niciodată consumate ca desert la masă, ci ca gustare, între mese, singure, neasociate cu alte produse. Se pot consuma fie cu cel puţin o oră înainte de masă, fie la trei ore după masă.
Apa trebuie băută la temperatura ca­merei, nu foarte rece, în cantităţi mici şi pe parcursul întregii zile. De asemenea, apa se bea între mese, niciodată în timpul mesei, pentru că ea diluează sucurile gastrice şi încetineşte digestia.
O altă combinaţie nefastă este aceea dintre două tipuri de proteine: de exemplu, carne-brânză sau carne-ouă. Da, puiul cu sos gorgonzola e delicios, la fel şi ouăle ochiuri cu bacon, dar e bine să apară în meniu cât mai rar. O masă bogată în proteine este greu digerată, sistemul digestiv depune efort, ceea ce înseamnă mai puţine energie pentru organism. Iar când organismul e lipsit de energie, cere zahăr.

Recomandările redacției