Noua variantă de COVID cu peste 50 de mutații, clasată de OMS ca fiind „îngrijorătoare”, a pus pe jar omenirea. Este de 12 ori mai transmi­sibilă decât tulpina inițială și ar avea o rezistență crescută la vaccinuri. Totuși, sunt și vești bune: se pare că dă simptome ușoare, iar contagiozitatea ei ridicată ar putea fi chiar în avantajul nostru.

 1. Dă simptome mai ușoare
  Omicron pare să dea simptome mai ușoare, de oboseală, dureri de cap, dureri musculare, timp de 1-2 zile, fără pierderea gustului și a mirosului. Pacienții au fost tratați acasă și nu au necesitat oxigen.
 2. Nu ar mai dezvolta alte mutații
  Contagiozitatea ridicată a noii variante de COVID ar putea fi atât o amenințare, cât și „călcâiul lui Ahile”, adică vulnerabilitatea no­ului virus mutant, e de părere dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru specialist în medicină de dezastre. El a explicat pentru ziare.com că rata rapidă de replicare ar împiedica apariția altor tulpini. Astfel, valul 5 pe care l-ar ge­nera ar putea fi și ultimul. „Viteza cu care se răspândește o pandemie este direct proporțională cu viteza cu care se termină pandemia”, spune dr. Gabriel Diaconu.
 3. Vaccinurile nu ne lasă complet
  neprotejați
  În condițiile în care Omicron a acumulat un număr record de mutații, multe dintre ele vizând imunitatea, experții mondiali se tem ca nu cumva această variantă de virus să fie rezistentă la vaccinuri. „Cred că va fi o scă­dere a efectului. Doar că nu știu cât de mult, pentru că trebuie să așteptăm datele”, a spus Stéphane Bancel, directorul Moderna.
  „Mă îndoiesc că vom fi complet nepro­tejați în fața tulpinii Omicron”, a declarat Albert Bourla, CEO Pfizer.

Recomandările redacției