Luminiţa Constantinescu a murit. Realizatoarea de emisiuni radio si TV avea 71 de ani si era internata in spital din 30 decembrie.

Criticul muzical a organizat concerte cu public, a realizat filme artistice TV, dar şi cicluri radiofonice. Printre ele, Biografii muzicale, Zig-Zag muzical, Al treilea gong şi Seară de operă.

Ea a realizat şi portrete TV cu Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herle şi Ludovic Spiess.

Un succes deosebit l-au avut emisiunile Vă place opera? și Quo vadis opera?. De asemenea, Luminița Constantinescu a fost producătoare emisiunilor Placido Domingo în România, Cele trei soprane, Tenorul secolului la București – Luciano Pavarotti.

A realizat şi filmele de operă Cenușăreasa (de G. Rossini) și Paiațe (de R. Leoncavallo). De-a lungul carierei, a întreprins turnee artistice în SUA, Japonia, Germania, Franţa, Italia, Austria, Anglia.

Nascuta in 24 februarie 1949, Luminita Constantinescu a absolvit Conservatorul de Muzica „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti in anul 1972, devenind redactor la sectia „Opera, opereta” din Radiodifuziunea Romana. Asa au luat nastere primele cicluri de emisiuni muzicale in care a adus in prim plan cele mai reprezentative figuri de solisti lirici.

Iată ce spune marea soprană Angela Gheorghiu despre despărțirea de Luminița Constantinescu: „Am primit cu imensa tristete vestea plecarii dintre noi a Luminitei Constantinescu.
Luminita a fost cel mai important realizator de televiziune si radio, critic muzical de opera. Pasiunea ei pentru muzica de opera, pentru artistii lirici, fie ei consacrati sau aflati la inceput de cariera, este de neegalat. De la varsta de 18 ani, studenta fiind, m-a invitat, m-a ajutat, m-a sustinut, m-a incurajat, m-a admirat si m-a iubit, fara a face vreo diferenta intre mine si alti artisti care aveau deja cariere importante.
Din 1985 pana in 1992 a realizat, anual, cele mai importante spectacole televizate cu muzica de opera, “Va Place Opera?”, la cel mai inalt nivel artistic. A realizat multe emisiuni in Televiziunea Romana cu toti artistii tineri talentati, cand in Romania comunismul era atroce.
Luminita Constantinescu a fost farul elitelor muzicale si era deosebit de prietenoasa, iar impreuna am format o familie unita cu o pasiune comuna: opera si muzica clasica.
Familia Luminitei a avut o importanta primordiala pentru ea, prin iubitul ei sot, baritonul Nicolae Constantinescu, si prin fiul ei, extrem de talentatul om de televiziune, Marius Constantinescu.
O epoca s-a incheiat odata cu aceasta pierdere. Imi doresc din inima ca fiul ei, Marius, impreuna cu alti oameni de reala calitate, sa poata reinvia traditia unor emisiuni si concerte live de televiziune, cu muzicieni, actori si artisti aflati la inceput de drum sau deja faimosi. Romania are nevoie urgent de o schimbare in acest peisaj media, inundat astazi de mult prea multa mediocritate.
Cultura este si va fi intotdeauna un punct de reper in educatia unei natii, iar Luminita a fost si va ramane cu siguranta un pilon al acestui crez.
Impreuna cu generatii intregi de artisti romani de opera, ii datorez multumiri, iubire si admiratie eterna Luminitei Constantinescu.
Dumnezeu sa o odihneasca in pace!“

Recomandările redacției