dragoiLuna iulie se va încheia la Teatrul de Vară cu un concert special: „Cine-acordeon”, susţinut de Emy Drăgoi. Reprezentaţia va avea loc miercuri, 31 iulie de la orele 21. Spectacolul își pro­pune realizarea ilustrației muzicale simultană ritmului cinematografic din primele scurt-metraje (mute) ale lui Charlie Chaplin, cele care conțin in nucce majoritatea tehnicilor și gagurilor dezvoltate ulterior în lung-metraje dar abandonate în uitare tocmai datorită absenței sonorului. Proiectul se încadrează perfect în contextul în care anul acesta se împlinesc 100 de ani de la realizarea acestor filme. Pe întreaga durată a spectacolului, în jur de 60 de minute, Emy Drăgoi  improvizează utilizând chiar teme muzicale ale lui Charlie Chaplin, realizând sonorități muzicale pline de vitalitate și totodată de nostalgia  parfum de odinioară, contaminând cu bună dispoziție orice tip de auditoriu.
Cunoscut la Paris drept regele jazz-ului la acordeon Emy Drăgoi,  în ipostază de om-orchestră reușește să mixeze „Ciocârlia” cu „Dansul Săbiilor” sau „Simfonia a V-a” de Beethoven cu „Ciuleandra”. Genialul muzician originar din Ploiești cu rezidența stabilită în Paris este preocupat să-și familiarizeze pu­blicul cu ideea că acordeonul este un instrument la care se poate interpreta în registre muzicale foarte diverse.
Emy Drăgoi, 35 de ani, este născut la Slănic, în judeţul Prahova România. Din copilărie, tatăl său Bică Drăgoi i-a aşezat pe genunchi un acordeon şi l-a învăţat lucruri fundamentale despre folclorul românesc. La 8 ani, deja Emy cânta cot la cot cu tatăl său în localurile pentru nunţi şi botezuri. Foarte repede, a fost înscris la şcoala de muzică din Ploieşti, unde a deprins un învăţământ ştiinţific şi începe să participe la turnee realizate în ţară de către diverse orchestre, în stiluri diferite.
La 20 de ani, s-a stabilit la Paris şi a studiat pianul la Academia Bill Evans. Acolo a întâlnit cei mai buni artişti ai momentului, precum Richard Galliano, Marcel Azzola, Didier Lockwood, Birelli Lagrene , Rosenberg etc. Astăzi contează pe prietenia multora dintre cei amintiţi şi cântă alături de ei pe cele mai mari scene ale lumi. Emy Drãgoï este implicat în numeroase proiecte, interculturale, între România şi Franţa, cea dintâi fiind ţara sa natală iar cealaltă – ţara care l-a adoptat artistic. A fondat la Bucureşti Centrul Cultural European de Muzică şi Artă Emy Drăgoi, împlicându-se în realizarea unor festivaluri, concerte, dar şi cursuri de muzică, unele dintre ele derulate în parteneriat cu Liceul Francez din Bucureşti. Dintre manifestările organizate de ale se numără: Festivalul Internaţional „Nopţi albe de acordeon”, ajuns la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul International „Picnic – Jazz pe Valea Prahovei”, Festivalul Naţional de copii „Pinochio”, fiecare dintre acestea propunând publicului o tematică distinctă. Este, de asemenea, organizatorul Concursului Internaţional de Acordeon – „Emy Drăgoi ”.
Discografie: „Accordeon Steeple”, „Balada pentru Claudia” , urmat de albumul Etno – Fonia. Colaborează cu artişti precum Teodora Enache, Mister Django et Madame Swing, Doudou Swing etc.
Pasionat de pedagogie, Emy Drăgoi a pus în practică o metodă de învăţare a acordeonului adaptată pentru copii de vârstă preşcolară, şi de asemenea o metodă pentru învăţarea muzicii ţigăneşti destinată învăţării acordeonului de către copii şi adulţi. Este adesea invitat în emisiuni ale canalelor de televiziune din Franţa şi din România. Dornic să împărtăşească pasiunea sa pentru muzică şi acordeon studenţilor din universităţile din Franţa şi cele din România, Emy Drăgoi a înaintat o serie de propuneri de parteneriat către diverse organisme a căror activitate se ocupă de elevi şi studenţi.
Teatrul de Vară este un proiect al Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean Arad, care a demarat în 2012 cu proiecţia filmului „Patimile lui Hristos” de Mel Gibson. Actuala stagiune a început în luna iunie cu Gala de operetă şi va continua în fiecare seară de miercuri pe parcursul lunilor iulie şi august cu spectacole pentru adulţi şi copii. Intrarea la reprezentaţiile Teatrului de vară este gratuită.

Recomandările redacției