Procurorii DIICOT au reuşit să-l prindă, azi dimineaţă, pe hackerul care a spart contul personal de e-mail al directorului SRI George Maior. Guccifer este un fost taximetrist din Arad, care locuieşte în Păuliş, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fapte similare. Anii trecuţi acţiona sub numele de Micul Fum.

Normal

news ok

Marcel Lazăr Lehel a reuşit, de-a lungul timpului să spargă conturile de e-mail şi de Facebook ale unor personalităţi de pe întreg Mapamondul, printre care fostul secretar de stat american, generalul Colin Powell,  actorul Steve Martin, actriţa Mariel Hemingway,  John Dean,  care a fost consilier al preşedintelui Richard Nixon, trei membri ai Camerei Lorzilor, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Forţelor Aeriene, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama.

„Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, au desfăşurat […] o acţiune pe linia combaterii criminalităţii informatice, fiind efectuată o percheziţie domiciliară pe raza judeţului Arad. În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, învinuitul L.M.L  a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică, după care a schimbat parolele de autentificare, restricţionând astfel accesul utilizatorului de drept la datele informatice aflate în poşta electronică”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Anchetatorii mai susţin că individul a transferat neautorizat în propriul sistem informatic datele informatice aflate în conturile de e-mail compromise. „Ulterior, învinuitul a divulgat conţinutul corespondenţei către public, acţiuni frauduloase săvârşite în scopul lezării intimităţii în mediul on-line şi denigrării imaginii publice ale persoanelor  în cauză. Menţionăm că învinuitul L.M.L a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unor fapte similare, aflându-se în stare de recidivă postcondamnatorie. În cauză s-a cooperat cu autorităţi din Statele Unite ale Americii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale. Menţionăm că persoana cercetată în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.

Lucian Şerban

Recomandările redacției