docmanovCenaclul de Arte „Ion Andreescu” ne-a transmis de curând o ştire despre trecerea în nefiinţă a pictorului Gheorghe Docmanov.
Pictorul Gheorghe Docmanov s-a născut, acum 87 de ani, într-o veche familie arădeană. Studiile începute la Arad au fost continuate la A.S.E. Bucureşti. A lucrat mulţi ani ca economist iar concediile le-a petrecut studiind marile muzee europene. Pasiunea pentru pictură a avut-o tot timpul dar a început să picteze doar de la 50 de ani, când a simţit „o adevărată pasiune creatoare”, aşa cum declara el însuşi.
„L-am cunoscut pe Gheorghe Docmanov acum mai bine de 20 de ani, când m-am alăturat artiştilor plastici ai Cenaclului Ion Andreescu – un pictor sensibilizat de frumuseţea originală a naturii şi a peisajului. Deşi a debutat destul de târziu în pictură, întreaga lui creaţie emană imensa sa plăcere de a imortaliza pe pânza frumuseţea naturii.  A par­ticipat la toate expoziţiile interne şi internaţionale organizate de cenaclu, ultima exploziţie personală fiind o retrospectivă a artistului în 2011, la Galeria Waterhouse.
Trebuie să menţionez că a ocupat funcţia de Preşedinte al Cenaclului Ion Andreescu timp de zece ani, între 1992 şi 2001 – după regretatul Alaszu Pavel – rămânând în continuare Preşedinte de Onoare.
Gheorghe Docmanov ne-a fost tuturor aproape şi a contribuit la promovarea tinerelor talente pe scena artelor vizuale arãdene.
Suntem alături de familia îndurerată de trecerea în nefiintã a marelui artist. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!” – ne-a transmis Maria Furnea, preşedinta Cenaclului de Arte Ion Andreescu.
Vă mai spunem doar că Cenaclul de arte „Ion Adreescu”, organizaţie din care făcea parte şi Gheorghe Docma­nov, are o vechime de aproape 60 de ani în oraşul nostru şi reuneşte artişti plastici amatori şi profesionişti deopotrivă, dându-le ocazia tuturor să apară în expoziţii personale şi de grup.

Recomandările redacției