Centenarul domnilor, unde-i centenarul?

0
300

de Paul Krizner

Cred că suntem singura țară din lume unde râde dracu de noi toți la cât de învrăjbiți suntem, nu se mai înțelege frate cu frate pentru un petec de pământ, nu se mai înțeleg vecinii între ei, că vezi Doamne, sunt generații diferite, nu se mai înțeleg regățenii cu bănățenii și moldovenii cu ardelenii, de parcă nu am vorbi aceeași limbă și nu am fi un singur popor, dar până la urmă cei mai câștigați de pe urma aceste învrăjbiri sunt vecinii noștri, fie de la Vest, fie de la Sud, fie de la Est.
Totuși această ură între noi este alimentată, chiar susținută cu bani grei, iar pe primul loc este mass-media care reușește să întroducă în subconștientul oamenilor idea de ură, de haos, de invidie, și doar în pragul unor sărbători mai prezintă câte un caz de sărăcie sau de boală, ca să mai scoată câte o lacrimă de la oameni.
Eu ca arădean, uneori mai arunc câte o privire trecătoare pe chipurile concetățenilor mei, sunt triști, prea triști și prea obosiți ca să mai vadă ceva frumos în orașul asta, sunt prea abătuți ca să se mai gândească și la spiritul național și la credința lor. Poate că e o politică bine gândită de a subjuga poporul cu probleme financiare ca să treacă neobservate unele lucuri ce țin de natura noastră ca nație.
În primul rând, ca să fiu mai exact, nu se mai știe nimic de Monumentul Marii Uniri care se dorea amplasat peste tot, dar nu într-un loc vizibil, și dacă ar fi să se găsească o locație, probabil avizele de la minister se vor pierde undeva pe drum, deci ceau monument, ceau simbol național, ceau 1 Decembrie 2018.
Cât despre Centenarul Marii Uniri, se vede de la o poștă că se încearcă diminuarea evenimentului, dacă se poate să nu se facă nimic ca să nu deranjăm pe vecinii noștri, sincer nu ei sunt de vină, ci acei impertinenți care sunt la putere, care fac alianță cu o organizație care din punt de vedere constituțional nu are ce căuta în Parlament. Da domnilor, UDMR-ul nu este un partit politic și totuși e acolo trăgând sfori cum să încurce sau mai bine spus să oprească tot ce ține de centenar.
Oare chiar așa de orbi suntem, păi mă întreb, oare nu suntem un popor de idioți când o minoritate politică, pe care poți să o transporți cu un autobuz dincolo de graniță, ajunge să râdă de noi, ba mai mult să ne bage pumnul în gât.
E prea mult, ca să ne mai uităm cum alții ne terfelesc simbolurile naționale și ne doresc învrăjbiți ca ei să facă tot felul de activități la noi în țară, lansări de cări, concerte, omagieri etc.
Un lucru îmi duce alinare, și anume că anul viitor chiar dacă vom avea monument sau nu, chiar dacă vom sărbătorii centenarul sau nu, acel mult blamat (de cei care doar știu să arate cu degetul ca niște oligofreni) patriarh, își va duce misiunea la bun
sfârșit când va fi sințită Catedrala Mânturii Nemului, poate că de acolo va începe și spiritul național să răsară în tinerii care încă nu au fost îngenunchiați de sisteme și molime politice…. cât despre noi ce să zicem, am ajuns vorba lui Anton Pan: „Așa e lumea asta râde om de om și dracu de toți”… sau udmr-iștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.