centru

Centrul Cultural Judeţean Arad a primit Premiul de excelenţă din partea Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT) pentru merite deosebite în cadrul Proiectului Green House în anul 2014

Proiectul „Green House“ (Casa Verde), de amenajare a Centrului de Educare în Protecţia Mediului de la Căsoaia a fost premiat în cadrul Adunării generale a Cooperării Regionale DKMT (Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa), de la Novi Knezevac, desfăşurată pe 30 mai. Centrului Cultural Județean Arad i-a fost acordat premiul de excelență pentru merite deosebite în derularea acestui proiect.

La eveniment, Aradul a fost reprezentat de doamna Ana Maria Dragoș, directorul Centrului Cultural Județean Arad, căreia i s-a înmânat distincția de către Titu Bojin,preşedintele Consiliul Judeţean Timiş, Kakas Béla ,preşedintele Consiliului Judeţean Csongrád și Bransilav Bugarski, secretarul Secretariatului Provincial pentru Cooperare Interregională şi Autorităţi Locale din cadrul Guvernului Provinciei Autonome Voivodina.

„Acest premiu reprezintă recunoaşterea valorii acestui proiect care prin obiectivele sale și-a propus înfiinţarea unui centru educaţional modern, care să permită desfăşurarea de activităţi de educaţie ecologică, păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor locale comune, specifice comunităţilor din împrejurimile Aradului pentru noi şi ale oraşului maghiar Mako pentru partenerul maghiar. Excelenţa premiată constituie un prilej de mândrie pentru noi toţi cei care ne-am implicat cu dăruire şi convingere în cauza nobilă a premiselor propuse, mai ales prin faptul că acest premiu este acordat de una dintre cele mai prestigioase organizaţii, Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT)  în cadrul căreia se desfăşoară o cooperare trilaterală între regiuni din România, Ungaria şi Republica Sârbă, regiuni cu suprafaţă, populaţie şi economie diferite dar legate prin interese comune în promovarea dezvolării socio-economice a întregii arii de cooperare ”, a susţinut Ana Maria Dragoș, directorul CCJA.

Ana Maria Dragoș a felicitat reprezentanții partenerului maghiar în proiect, orașul Mako și pe toți ceilalți participanți şi persoane implicate care au jucat un rol decisiv la implementarea şi la dezvoltarea proiectului până în această etapă, exprimându-și recunoștința față de întreaga echipă a Consiliului Județean și Centrului Cultural Județean Arad care a contribuit în mod substanțial la demararea și implementarea proiectului.

Amenajări la standarde europene

Contractul pentru ridicarea centrului în tabăra Căsoaia, în cadrul proiectului „Green House” a fost semnat în urmă cu un an. Finanţarea obţinută programul de Cooperare transfrontalieră România – Ungaria 2007-2013 s-a ridicat la 509.966 euro.

Centrul de Informare şi Educare în Protecţia Mediului va fi amenajat conform standardelor europene, aici urmând să se desfăşoare activităţi diverse din domeniul educaţiei ecologice şi protecţia mediului, de la cursuri şi conferinţe şi până la expoziţii tematice şi ateliere de lucru. Prin proiect se urmăreşte dezvoltarea interesului pentru meştesugurile tradiţionale practicate în zonă, cu accent pe reafirmarea şi confirmarea caracterului comun al comunităţilor locale din cele două ţări. În centru se vor ţine cursuri de educaţie ecologică, dezbateri, instruiri de supravieţuire în natură şi prezentări pe tema tradiţiilor locale precum: olăritul, ţesutul la război, împletitul nuielelor, pictura pe lemn.

Centrul va beneficia de o sală de conferinţe cu o capacitate de 150 locuri, bucătărie dotată la cele mai înalte standarde, precum şi facilităţi de cazare a participanţilor la evenimentele desfăşurate în incinta centrului.

„Generaţiile viitoare se vor bucura de oportunităţile oferite de realizarea obiectivelor propuse în proiect și vor beneficia de un mediu educaţional şi turistic adaptat la actualul sistem de valori europene şi internaţionale prin care identitatea noastră se va putea conserva, alături de cea a partenerilor maghiari,  în cadrul vastei diversităţi în care convieţuim cu toţii în bătrâna şi totodată mereu tânăra Europă”, a mai spus Ana Maria Dragoș, director al CCJA.

 

Recomandările redacției