doneazaCentrul de Transfuzie Sanguină deru­lează o campanie de promovare a donării, prilejuită de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată astăzi, la nivel mondial. Astfel, în acest sens au fost realizate tricouri şi şepci cu inscripţia „Donează sânge” ce vor fi folosite la cea de-a treia ediţie a Crosului şi Semimaratonul judeţului Arad. Lunar, aproximativ 1.000 de persoane se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină din Arad pentru a dona sânge. Totodată, echipe mobile formate din angajaţi ai centrului se deplasează, periodic, în localităţile judeţului pentru recoltări. Printre localităţile cu cei mai mulţi donatori se numără Chişineu-Criş (200 de donatori), Sebiş (100 de donatori), Pâncota – 60 de donatori şi Pecica – 50 de donatori, Sântana şi Nădab.
La Centrului de Transfuzie Sanguină Arad se recoltează în medie 11.000 de prize de sânge pe an. Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se va desfăşura în acest an sub sloganul „Donează sânge, salvează o viaţă”. Orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge. Sângele donat va fi testat pentru HIV, hepatită B şi C, sifilis. După testare, unitatea de sânge donată este prelucrată în produse ale sângelui, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat.
Donatorii de sânge beneficiază de şapte tichete de masă, în valoare totală de 63 de lei, o zi liberă la locul de muncă, 50 la sută reducere pe mijloacele de transport în comun urban în luna în care se face donarea, pentru locuitorii din judet şi decontarea unui drum cu autobuzul sau trenul. Campania este susţinută de Pri­mă­ria Sebiş şi Consiliul Judeţean Arad.

Recomandările redacției