sangeeConducerea Ministerului Să­nă­tății mulțumește cetățenilor care au răspuns apelului de a dona sânge și care s-au prezentat în număr mare la centrele de transfuzii sanguine. În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile.
Situaţia a fost şi mai îngrijorătoare la Arad, unde stocurile de sânge au ajuns la zero. „Noi am început demersurile pentru îndreptarea situaţiei încă din luna iulie, când rezervele de sânge au fost practic pe zero. Lipseau absolut toate grupele de sânge. A fost nevoie să aducem sânge tocmai de la Zalău“, ne-a declarat dr. Laura Păcurariu, directoarea Centrului de Transfuzii Arad.
De când a început însă campania de informare, au fost şi câte 40 de donatori de sânge pe zi, mult peste media normală. Campania de donare va continua şi în perioada următoare. Cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge. Cu actul de identitate se vor prezenta la recepţie şi vor completa un chestionar. Următoarea etapă o constituie triajul medical, care presupune şi examenul clinic. În funcţie de rezultatul analizelor, li se comunică dacă pot sau nu dona sânge.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniţi următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani; greutate peste 50 kg; puls regulat, 60 -100 bătăi/minut; tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg; să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;  să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele –  psoriazis sau vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.
În schimbul sângelui (450 ml la o donare, cantitate care se reface ca volum în câteva ore), donatorii vor primi şapte tichete de masă (o valoare de aproape 70 lei, în total), o zi liberă de la locul de muncă şi o reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună.
Regulile pentru acceptarea unei persoane să doneze sânge sunt stricte: fără piercinguri, fără tatuaje cu cel puţin şase săptămâni înainte de donare, să nu aibă relaţii sexuale neprotejate cu mai mult de doi parteneri, să nu fi întreţinut relaţii sexuale cu parteneri de acelaşi sex, să nu fi avut relaţii sexuale cu parteneri plătiţi, deoarece piercingul, tatuajul, precum şi tratamentul stomatologic sunt posibile surse de infectare cu HIV sau hepatită C. Cu acordul donatorului sângele va fi testat pentru a afla grupa sanguină şi se face screening pentru infecţii. Dacă testele revelează o problemă de sănătate, donatorul va fi informat şi îndrumat spre consult de specialitate.

Recomandările redacției