Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Arad au pregătit 90 de evenimente culturale și sportive pentru arădeni în 2016.
Calendarul evenimentelor care se vor desfășura pe parcursul acestui an s-a elaborat în baza direcțiilor prevăzute în Strategia Culturală a Municipiului Arad 2015-2025, precum și a indicilor de perfor­manță aferenți activităților din anul precedent. Astfel, din bugetul de 7,9 milioane de lei se vor organiza evenimente tradiționale, îndrăgite de arădeni, precum și evenimente care au luat amploare din ce în ce mai mare în ultimii ani şi evenimente noi, care vor întregi oferta culturală a municipiului.
„Printre evenimentele tradiționale cele mai frecventate de locuitorii orașului, după cum indică și sondajul referitor la practicile culturale ale arădenilor, se vor număra și anul acesta Zilele Aradului, eveniment ce va avea loc, ca de obicei, în luna august, Zilele cartierelor Aradului și Festivalul vinului, care se vor desfășura în toamna acestui an, Farmecul Copilăriei. Și primăvara va fi întâmpinată printr-un complex de activități cultural-artistice și sportive, asftel că pe parcursul lunii mai, în cadrul evenimenului Primăvara în Arad, se vor regăsi Sărbătoa­rea vecinilor, Zilele administra­ţiei locale, Ziua Familiei, dar și Festivalul berii”, a spus Daniela Pădurean Andreica, directorul Centrului Municipal de Cultură Arad.
Totodată, anul acesta vor continua mai multe festivaluri care au înregistrat un real succes în anii precedenți, aflate la a doua sau a treia ediție, precum Festivalul de film documentar fARAD, Festivalul internațional de literatură „Discuția Secretă”, Festivalul internațional de artă contemporană (toate cele 3 festivaluri fiind anul acesta la a treia ediție), dar și Festivalul internațional de teatru-circ şi Festivalul științelor umaniste (festivaluri la a doua ediție anul acesta). De asemenea, arădenii vor putea participa începând cu 2016 la strARAD, un festival stradal care răspunde cererii arădenilor pentru evenimente desfășurate în spațiul public, eveni­mente față de care locuitorii orașului au o receptivitate deosebită.
Spectacolele și concertele în aer liber vor fi o constantă a ofertei culturale de anul acesta.
Și Festivalul internațional de dans constituie o noutate în oferta culturală a Centrului Municipal de Cultură, festival care va avea loc în luna septembrie.
O prioritate a calendarului cultural din 2016 este și revitalizarea spațiilor industriale prin artă contemporană.
Nu lipsesc din program nici ac­țiunile sportive, cum ar fi Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Ara­- dului, Triatlonul Aradului, Duatlonul verde, Maratonul Arad-Bekescsaba-Arad, Arad Elite Cup-turneu de fotbal juvenil etc. şi cele pentru profesio­nişti, precum Cupa Aradului la Ciclism, Cupa Aradului la înot etc.
Este nelipsit din program și Raliul Aradului.
Însă surpriza de anul acesta în materie de sport este faptul că Aradul va găzdui un meci din cadrul Cupei Davis, respectiv meciul dintre România și Slovenia, din primul tur al Grupei I Euro-Africane, progra­mat în perioada 4-6 martie 2016.
Promovarea evenimentelor cultural-artistice în rândul tinerilor va continua și anul acesta cu o serie de activităţi ce vor avea loc pe tot parcursul anului la Muzeul Preparandiei. Totodată, proiectul Open Europe – din Arad în Europa cu escală în marile capitale va încuraja participarea activă a tinerilor la viața culturală a orașului, atât prin implicarea lor în organizarea evenimentelor culturale, cât și prin constituirea unui context prielnic schimburilor de experiență.
Paula Bulzan

Recomandările redacției