În urmă cu aproape trei luni, Primăria s-a dotat cu un aparat care scanează copacii. Acesta arată vârsta copacului și starea sa de „sănătate“. Costul aparatului de ultimă generație este de 28.000 de euro.
Așa cum primarul a declarat în urmă cu câteva luni, inventarierea copacilor va dura o perioadă destul de lungă. Este sigur faptul că o să dureze mai mult de trei luni deoarece, recent, un copac s-a prăbușit în mijlocul orașului. Din nefericire, o mamă cu un copil au trecut pe lângă acest copac când acesta s-a prăbușit, copilul fiind lovit ușor.
Așadar, investiția de 28.000 de euro nu prea mai are farmec, dacă avea ca scop să protejeze cetățenii de eventualele nenorociri pe care copacii le pot produce. După câteva luni bune, se pare că arborii din centrul orașului nu au ajuns încă să fie diagnosticați. Nimeni nu dorește ca un arbore să fie tăiat, dar tocmai de asta s-a făcut o așa investiție, iar copacii care reprezintă un pericol să fie eradicați. Probabil se așteaptă o nenorocire mai mare, ca mai apoi să se ia măsurile necesare pentru un „oraș mai sigur“.
În luna august a acestui an, pentru a curma veşnicele discuţii legate de tăierea unor arbori bătrâni, care pot pune în pericol viaţa oamenilor, Primăria a achiziționat aparatul care scanează copacii. În cadrul unei conferinţe de presă, primarul Călin Bibarţ a precizat că inventarierea copacilor va începe în parcuri şi va dura o perioadă destul de lungă, scanarea unui arbore durând 2-3 ore. Aşa cum am putut constata la faţa locului, metoda de stabilire a „diagnosticului” este una noninvazivă, spre deosebire de vechea procedură bazată pe extragerea unor probe prin intermediul unui burghiu. Mai precizăm că scanarea nu este suficientă pentru a decide tăierea unui arbore, fiind necesar în continuare avizul Gărzii de Mediu, numai că, acum, aceasta este o simplă formalitate, rezultatele scanării eliminând subiectivismul funcţionarului.
Rüben Onișor

Recomandările redacției