Primii refugiați din Ucraina au ajuns deja și în Arad. Este vorba de un grup de 50 de studenți mediciniști, care au ajuns în noaptea de luni spre marți în orașul nostru. Din câte se pare, ar fi vorba și de mame cu copii. Refugiații vor fi cazați în clădirea Red Medica, de pe strada Cocorilor, iar persoane fizice din Arad au sprijinit cu locația, cazarea, produse alimentare și de igienă.

Din moment ce nu au trecut decât câteva zile de la izbucnirea războiului, iar numărul de refugiați este deja unul alarmant, se așteaptă ca, în condițiile în care conflictul pare să fie unul de durată și ofensiva rusească de abia acum se întețește, deci răul va veni de acum înainte, refugiații ucraineni să ia cu asalt România. Mulți dintre aceștia vor ajunge cu siguranță și la Arad.

Problema cazării lor devine însă o problemă reală.

Inspectoratul General pentru Imigrări, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, face următoarele precizări pentru GLASUL ARADULUI: Centrul pentru Cazarea Străinilor luaţi în Custodie Publică Arad, administrat de Inspectoratul General pentru Imigrări, este un spaţiu destinat cazării temporare a străinilor cărora a fost dispusă măsura de luare în custodie publică până la îndepărtarea sub escortă de pe teritoriul României.

În prezent, centrul are o capacitate de cazare de 160 de locuri, care poate fi suplimentată cu încă 46 de locuri. La această dată gradul de ocupare este de aproximativ 70%.

Menţionăm faptul că în centru nu sunt cazate persoane cu statut de refugiat.

În urma evaluării resurselor municipiului în vederea sprijinirii refugiaților de război din Ucraina, în cazul în care va fi nevoie, centrele de zi pentru vârstnici vor putea fi reconfigurate în spații de cazare, unde vor putea locui pe perioada dislocării până la 80 de persoane.

Alte 210 persoane vor putea fi cazate în căminele a cinci unități de învățământ din municipiu. Este vorba despre Colegiul Csiky Gergely, Liceul Tehnologic Iuliu Moldovan, Liceul Special ,,Sfânta Maria”, Colegiul Tehnic de Construcții și Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”. Toate aceste unități de învățământ dispun și de cantine unde la nevoie se va putea servi masa. La rândul său, Colegiul Național ,,Moise Nicoară” și Colegiul Economic își pun la dispoziție cantinele cu o capacitate de 50 de locuri fiecare, Colegiul Economic oferind la nevoie și servicii de catering.

Primăria Arad va centraliza disponibilitățile spațiilor de cazare din oraș și va coordona împreună cu MAI relocarea refugiaților în acestea.

Ovidiu Palcu nu rămâne imun la refugiații din Ucraina

După cum aproape toată lumea știe, Ovidiu Palcu, administratorul INTECO HOLDING, care a ajutat și ajută în numeroase cazuri de boală, susține familii nevoiașe și orfani, din nou nu rămâne imun la situația care ne-a lăsat pe toți speriați și îngândurați: războiul din Ucraina.

Prin gesturile sale, prin acțiunile de caritate dovedește omenie. Prin acțiunea sa umanitară, bazată pe ceea ce scrie în Biblie, să ajuți pe cei aflați la nevoie, speră să îi îndemne și pe alții la gesturi de caritate. „Nu pot să mă duc în Ucraina să opresc războiul, dar pot să îi ajut pe cei care sunt deznădăjduiți și au nevoie de adăpost și hrană. Pe cei care au reușit să scape din ghearele morții, dar nu au încotro să se îndrepte. Sunt familii dezbinate din cauza războiului, iar imaginile din Ucraina nu te pot lăsa indiferent la ce se întâmplă. Consider că fiecare, în dreptul său și după posibilitățile sale, este dator să ajute cu ceva. Voi pune la dispoziția refugiaților, a familiilor care suferă, adăpost și hrană, iar dacă este cazul voi suporta și îngrijirile medicale de care au nevoie“, ne-a mărturisit omul de afaceri arădean.

Compania pe care o deține, INTECO HOLDING, va suporta toate cheltuielile care țin de găzduirea și hrănirea a până la 300 de refugiați.

Recomandările redacției