ok (1)

Cercetători francezi și români dezbat, la Arad, cele mai noi tehnici în tratarea bolilor de cancer şi  maladiilor Alzheimer și Parkinson la cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil” – «PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTEHNOLOGII» organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din București

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad și Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din București organizează, în perioada 1-6 iulie 2013, în colaborare cu Université Lille Nord de France, Université de Nantes, Universite Paris Sud şi Université Libre de Bruxelles, în Amfiteatrul „Emil Racoviță” din cadrul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG, cea de-a XIX-a ediţie a Școlii de vară francofone „Jean Montreuil” «PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTEHNOLOGII». Şcoala de vară „Jean Montreuil” se adresează studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor rezidenţi, cercetătorilor și profesorilor din domeniile medicină, biologie, biochimie și farmacie.
Președintele Școlii de vară „Jean Montreuil”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a subliniat, în cadrul conferinței de presă de ieri, 02.07.2013, că „Şcoala de vară francofonă «Jean Montreuil» are o istorie de tradiţie în România, ea fiind creată în 1995 la Iaşi, din iniţiativa prof. univ. dr. Gheorghe Popa, rector al Universităţii Al. I. Cuza în acea perioadă, împreună cu acad. Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Începând cu anul 2005, cu cea de-a XI-a ediţie, Școala de vară a fost organizată la UVVG. Odată cu decesul Acad. Prof. Jean Montreuil, în ultima zi de cursuri a celei de-a 16-a ediţii, conducerea Universităţii „Vasile Goldiş” a hotărât ca Școala de vară, care a cunoscut un succes important național și internațional, să continue sub numele de «Şcoala de vară Jean Montreuil», ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale, care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România, motiv pentru care a fost decorat de Universitatea „Vasile Goldiş” cu Medalia de Aur şi cu gradul de Comandor în Ordinul Naţional Cultural de către Preşedintele României, Traian Băsescu”.
Cursurile Școlii de vară din acest an sunt asigurate de specialiști internaționali în domeniul biomedical, dintre care îi amintim pe prof. univ. dr. Nicolas Sergeant – Université Lille Nord de France, prof. univ. dr. Jean-Jacque Candelier – Universite Paris Sud, prof. univ. dr. Jacque Aubry – Université de Nantes (Franța), prof. univ. dr. Iuliana Ristea Popescu – Université Libre de Bruxelles (Belgia), dr. Galajda Zoltan de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Universităţii Debrecen, (Ungaria), șeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică a UVVG, cercetători ştiinţifici din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti, «Centrul de biotehnologii pentru terapie celulară şi medicină regenerativă pe bază de celule stem şi modulatori de apoptoză», respectiv prof. univ. dr. Daniela Bratosin, în acelaşi timp profesor al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, co-președinte al Școlii de vară francofone „Jean Montreuil” și dr. Manuela Sidoroff, directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Științe Biologice, precum și de profesori de prestigiu: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, prof. univ. dr. Mate Endre, decanul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG.
Tematica cursurilor abordează subiecte de mare actualitate ştiinţifică din cercetarea biomedicală: „Anticorpii monoclonali de la șoarece la om; „Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie”; „Noi aspecte în diagnosticul și tratamentul maladiilor oncohematologice; Bilanțul anticorpilor cu utilizare terapeutică, principalele moduri de acțiune, strategii de optimizare (noile forme de anticorpi); Tehnici imunohistochimice pentru cercetarea biomedicală și clinică; Tehnici de microscopie electronică de transmisie și de baleiaj. Demonstrații practice; Maladia Alzheimer: descrierea leziunilor, depozitele de peptide beta amyloϊde și degenerescența neurofibrilară; Celulele stem embrionare și adulte; Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie; Celulele stem și regenerarea miocardului: celulele stem pot ele repara o inimă deteriorată?; Transfuzia sanguină și problemele ei actuale; Medicina regenerativă: Metode celulare pentru ingineria in vitro a cartilajului autolog.
„În acest an abordăm trei domenii noi: medicina regenerativă, cartilaje autologe, care este cea mai nouă tehnică a biologiei celulare, prin care încercăm să vindecăm boala printr-o altă celulă care să reacţioneze în locul celei bolnave, iar în al treilea rând, maladiile neurodegenerative, care produc boala Parkinson și Alzheimer. Toate acestea sunt boli actuale, iar tematica şcolii noastre: „Patologie şi Farmacologie Moleculară”, se referă, în special la modalităţile de combatere a unor boli extrem de actuale şi răspândite şi în judeţul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preșe­dintele Școlii de vară internaționale „Jean Montreuil”.
Prof. univ. dr. Daniela Bratosin, co-președintele Școlii de vară a precizat: „Sunt teme extrem de importante vizând biotehnologiile medicale, terapiile celulare cu celule stem. De asemenea, vom aprofunda care sunt soluţiile care se pot naşte în maladia diabetului, o boală atât de cunoscută şi de frecventă, precum și moartea celulară, deoarece aceasta acompaniază toate bolile, inclusiv SIDA şi bolile neurodegenerative”.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat că „Şcoala de vară francofonă „Jean Montreuil” a fost concepută încă de la început ca o şcoală multidisciplinară, la interfaţa domeniilor Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie, abordând subiecte de mare actualitate ale cercetării biomedicale, fiind caracterizată de o tematică dinamică de la an la an, în funcţie de solicitările cursanţilor exprimate în chestionarele de la sfârşitul fiecărei şcoli”.
Co-organizatorii Școlii de vară sunt Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Societatea Română de Biologie Celulară și Institutul de Științe ale Vieții din cadrul UVVG, care creditează manifestarea cu un număr important de credite de educaţie continuă.
Invitați specialiști din Franța:
Prof. univ. dr. Jean-Jacque Candelier – Université Paris Sud: „Sunt bucuros să revin la Şcoala de Vară şi să reiau buna colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Lucrarea științifică pe care o voi prezenta este despre organogeneză, mai exact apoptoză, dar şi de celule stem, pentru a face legătura între aceste celule şi aplicaţiile lor medicale de astăzi”.
Prof. univ. dr. Jacque Aubry – Université de Nantes: „Prezentările privesc ultimele noutăți privind aplicaţiile anticorpilor monoclonali în tratarea bolilor de cancer şi maladiilor autoimune”.
Prof. univ. dr. Nicolas Sergeant – Université Lille Nord de France: „Cursurile vor dezbate tematica maladiilor neurodegenerative, inclusiv maladia Alzheimer, de care suferă mai mult de două milioane de europeni. Deci, este o problemă extrem de importantă atât în plan medical, cât şi în plan economic”.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției