Cercetătorii au creat cea mai rapidă cameră din lume: la 10 trilioane de frame-uri pe secundă, poate vedea chiar şi lumina în mişcare lentă

0
608

Cercetătorii de la ”Institut national de la recherche scientifique” (INRS) din Quebec, Canada, au creat ceea ce ei numesc T-CUP, cea mai rapidă cameră capabilă să surprindă chiar şi 10 trilioane de frame-uri pe secundă. Această nouă cameră poate „îngheţa” timpul pentru a vedea fenomene – chiar şi lumina – în mişcări extrem de lente.

Ce se întâmplă atunci când o nouă tehnologie este atât de precisă încât operează pe o scară dincolo de capacităţile noastre de caracterizare? Spre exemplu, laserele folosite la INRS produc impulsuri extrem de scurte care durează doar 10^-15 secunde, fiind astfel foarte scurte pentru vizualizare. Deşi unele măsurători sunt posibile, nimic nu bate o imagine clară, conform lui Jinyang Liang de la INRS. El, împreună cu colegii săi conduşi de Lihong Wang de la Caltech, au creat ceea ce se numeşte T-CUP, cea mai rapidă cameră de luat vederi, capabilă să imortalizeze 10 trilioane (10^13) frame-uri pe secundă. Această nouă cameră face posibilă „îngheţarea” timpului pentru a vedea fenomenele într-o viteză foarte lentă, scrie Science Daily.

Până acum, cercetătorii foloseau ceea ce se numeşte CUP (compressed ultrafast photography), care putea capta 100 de miliarde de cadre pe secundă; dar era nevoie de un aparat mai performant. Pentru a îmbunătăţi conceptul, noul sistem T-CUP a fost dezvoltat integrând şi tehnologie de achiziţie de date folosită şi în alte aplicaţii, precum tomograful.

Setând recordul mondial pentru viteză, T-CUP poate duce la o nouă generaţie de microscoape pentru biomedicină, ştiinţa materialelor şi alte aplicaţii. Această cameră reprezintă o schimbare fundamentală, făcând posibilă analizarea interacţiunilor între lumină şi materie la o rezoluţie de timp nemaîntâlnită până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.