Valul de cereri pentru eliberarea pașapoartelor prelungește programul la serviciul din cadrul Evidenței Persoanelor. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și având în vedere creșterea numărului de cereri depuse pentru eliberarea pașapoartelor simple în mai multe județe, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și Direcției Generale de Pașapoarte s-a luat decizia de a prelungi programul de lucru cu publicul al Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, cu două ore. „Măsura va fi implimentată în municipiul București și în 31 de județe, inclusiv Aradul. Astfel, începând cu data de astăzi, 24 iunie 2019, până în data de 16 august 2019, programul cu publicul al Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Arad din Galleria Mall, Calea Aurel Vlaicu 225-235, etaj II, va fi prelungit cu două ore, în intervalul orar 8.30-18.30. Măsura a fost adoptată luni, prin Ordin al Prefectului Județului Arad, Florentina Horgea“, au precizat reprezentanții Prefecturii Arad.

De la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de pașapoarte la nivel național. fără a fi înregistrată o depășire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii țări.

Persoanele interesate trebuie să știe că, deși deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare. Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni.

Ca să fie evitată aglomerația, la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, solicitanții au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/ sau din secțiunea „Pașapoarte” de pe siteul Prefecturii, ar.prefectura.mai.gov.ro,.

Ca să nu se mai stea la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă. De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

Noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță au fost puse în circulație de la 1 ianuarie.

 

Recomandările redacției