Certificatul verde sub semnul întrebării: nu există cadru legal pentru introducerea acestuia

0
318

În contextul în care Guvernul se pregăteşte să introducă certificatul verde, în localităţile unde incidenţa este între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori, pentru participarea la nunţi şi botezuri, cât şi pentru intrarea în restaurante, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a declarat, pentru HotNews, că măsura poate fi implementată doar prin lege adoptată în Parlament.

Orice condiţionare sau limitare a exerciţiului drepturilor sau libertăţilor fundamentale trebuie să îndeplinească cerinţele articolului 53 din Constituţie, alineatele 1 si 2, respectiv a standardelor stabilite de CEDO. Prima condiţie pentru a fi constituţională este ca această limitare/condiţionare să fie adoptată prin lege. În acest moment, în analiza mea, nu există un cadru legal, respectiv o lege adoptata de parlament, care să stabilească aceste condiţionări sau limitări. Ele nu pot fi adoptate prin Hotărâre de Guvern care este act administrativ al administraţiei centrale şi nici prin ordin de ministru. Legea 55 din 2020 nu reglementează aceste restricţii în mod expres şi nu poate constitui temei legal pentru adoptarea acestor restricţii sau condiţionalităţi. Chiar şi adoptarea ordonanţei de urgenţă ar putea să ridice semne de neconstituţionalitate”, a declarat Asztalos Csaba.

În alte ţări, precum Franţa sau Italia, respectivele măsuri au fost în mod expres reglementate prin lege şi nu prin acte administrative, cum ar fi hotărâri de guvern sau ordonanţe ministeriale, precizează Csaba.

SURSA: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.