cetCET Arad continuă investiţiile în retehnologizare, în urma cărora preţul agentului termic va scădea cu 50 la sută, iar procedurile sunt în grafic, informează reprezentanţii centralei.
Cu toate că, în urmă cu câteva zile, consilierul local PSD, Marin Lupaş, a acuzat faptul că situaţia de la CET SA Arad este critică, reprezentanţii centralei au remis, miercuri, un comunicat de presă, conform căruia investiţiile sunt în grafic.
De asemenea, în comunicat se precizează că „întârzierea plăților SC CET Arad SA către furnizorul de cărbune Complexul Energetic Oltenia SA este urmare a facturilor neîncasate pentru energia termică de la operatorul SC CET Hidrocarburi SA Arad, care înregistrează pierderi tehnologice”.
„Ca și în cazul altor centrale din țară, pierderile operatorului din Arad au fost compensate anual prin ajutoare de stat, dar după 2011 pentru CET Hidrocarburi SA Arad nu au mai fost repartizate fonduri de la bugetul de stat pentru acoperirea acestor pierderi”, se precizează în comunicatul SC CET.
SC CET Arad SA a demarat în anul 2012 investițiile pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în municipiul Arad “Centrală în ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator și acumulator de căldură”, obiectiv inclus în Planul National de Investiții și în Aplicația aprobată prin Decizia C(2012) 4564 din 06.07.2012 a Comisiei Europene, pentru care Uniunea Europeană acordă producătorului de energie un grant de minim 25 % din valoarea cheltuielilor eligibile (aproximativ 12.500.00 euro), în baza art. 10c al Directivei 2003/87/CE revizuita prin Decizia 2009/29/CE, pentru perioada 2014 – 2020, condiționat de dovada inițierii investițiilor proprii cuprinse în PNI. Scopul investiției de retehnologizare este asigurarea continuităţii în furnizarea energiei termice către populaţie în municipiul Arad, creşterea eficienței în producerea energiei termice și electrice și reducerea emisiilor poluante concomitent cu obținerea unui preţ de producţie al energiei termice cât mai accesibil pentru populaţie.
Această investiție de retehnologizare a sursei de producţie se derulează în prezent, în două etape.
Etapa I prevede finalizarea PIF la Cazan nr. 2 de 420 t/h pe gaze naturale – în derulare, termen de finalizare a lucrărilor de investiție 30 septembrie 2014, care va intra în funcțiune odată cu începerea sezonul de încălzire 2014 – 2015.
Etapa a II-a se referă la realizarea unei investiții noi, complementare celei prevăzute în etapa I, constând din Turbină cu gaze de cca 40 MWe cu funcționare pe gaze naturale, Cazan recuperator și Acumulator de căldură – în prezent se află în derulare selecția de oferte în scopul atragerii de capital privat (a unui investitor care să asigure finanţarea investiţiei menţionate în etapa a II-a), termenul de finalizare al procedurii de selecţie fiind 15 septembrie.

Recomandările redacției