CET

Situaţia este îngrijorătoare

Sindicatul Liber Independent Termoelectrica din cadrul CET Arad atrage atenţia asupra faptului că furnizarea energiei termice de către CET pentru locuitorilor municipiului Arad este îngreunată, iar activitatea economică a societăţii este blocată ca urmare a sechestrelor pe bunurile mobile şi imobile, precum şi a propririlor pe conturile bancare şi pe creanţele de încasat de la S.C. CET Hidrocarburi, instituite de către Complexul Energetic Oltenia în contul unei datorii în sumă de 7.786.556 lei. Suma în cauză reprezintă contravaloarea cărbunelui energetic lignit livrat în perioada 7 pctombrie 2013 – 14 noiembrie 2013.

Totalul datoriilor restante pe care CET le înregistrează în prezent este de aproape 60 de milioane de lei. Sindicaliştii consideră că „neplata datoriilor nu se datorează relei credinţe. CET Arad şi-a manifestat permanent şi a reuşit îndeplinirea obligaţiilor de plată asumată prin Convenţii de eşalonare a plăţii facturilor încheiate şi acceptate atât cu Complexul Energetic Oltenia cât şi cu CFR Marfă. Banca Comercială Română a diminuat cu 10.000.000 lei linia de credit pe care CET o avea aprobată la această bancă. Deşi CET  a încercat pe parcursul mai multor luni să acceseze o altă linie de credit, greutăţile întâmpinate la încasarea de la CET Hidrocarburi SA Arad a cotravalorii energiei termice livrate, au anulat şansele oricărei negocieri cu băncile care au prezentat oferte de creditare, fapt care a condus la imposibilitatea achitării, din surse proprii sau atrase, a contravalorii lucrărilor efectuate la investiţia Finalizarea cazanului nr.2 cu funcţionare pe gaze naturale“.

La ora actuală CET are de încasat de la CET Hidrocarburi suma totală de 87.135.701 lei, din care suma de 56.920.059 lei reprezintă energia termică facturată pentru perioada martie 2013 – noiembrie 2014, iar suma de 30.215.642 lei reprezintă penalităţi de întârziere calculate la 31 decembrie 2013 şi facturate pentru plata cu întârziere a contravalorii energiei termice livrate.

Situaţia este cu atât mai disperată, cu cât conturile sunt blocate, iar pe maşini, utilaje şi alte bunuri s-a pus sechestru. Mai mult decât atât, mobilierul din biroul directorului şi din biroul tehnic, precum şi calculatoarele atât ale directorului general, cât şi alte două pe care sunt stocate date contabile, au fost ridicate de către executorii judecătoreşti.

  • Cetatean spune:

    Simplu – CET pe lignit sa puna sechestru pe tot ce are CET Hidrocarburi, in primul rand blocare totala a tuturor conturilor. Fiecare banut intrat la CET Hidrocarburi sa treaca automat in contul CET pe lignit, pana la stingerea datoriilor. In Vest, nu s-ar fi ajuns pana aici – 1 cent datorie, zero energie termica livrata

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției