- Deşi e vară, situaţia dă fiori reci pe şira spinării.
- Se intră în insolvenţă.
- Arădenii nu vor rămâne fără apă şi căldură.
- Primarul Falcă se spala pe mâini şi dă vina pe Guvern.
- Plan de reorganizare în maxim şase luni.
Situaţia de la CET Arad devine explozivă, una de extremă urgenţă. În fond, în primul rând este vorba despre oameni. Despre beneficiarii serviciului de furnizare a apei calde şi a căldurii în sezonul rece. În joc sunt mai bine de 30.000 de contracte pe care CET Arad le are de onorat faţă de cetăţenii Aradului. Faptul că arădenii sunt, în imensa majoritate a situaţiilor, buni platnici şi mai şi plătesc Gigacaloria la un nivel care este printre cele mai ridicate din ţară, pare a nu conta deloc. Cotidianul nostru a reliefat de multe ori că lucrurile nu merg într-o direcţie bună la CET.
„Situaţia s-a rostogolit de la un an la altul şi s-au tot acumulat datorii. S-au mai şi plătit, dar penalităţile au început să apese tot mai mult. La acest moment, nivelul datoriilor şi penalităţilor depăşeşte capitalul social al companiei“, spune Doru Lebădă, liderul Sindicatului Liber Termoelectrica de la CET Arad. Acesta mai adaugă că: „Eu am mai spus-o şi o repet: administraţia locală nu a dorit să rezolve situaţia şi astfel s-a întâmplat ca ce era de aşteptat. Iar chestiunile se puteau soluţiona. Fie prin achiziţionarea unor utilităţi ale CET şi trecerea acestora în patrimoniul public al municipiului Arad, fie Primăria putea să facă o majorare de capital social“. La acest moment, potrivit liderului sindical, datoriile CET, sunt de aproximativ 108 milioane de lei, din care 52 milioane de lei către CFR Marfă, iar 40 milioane de lei reprezintă doar penalităţile, 21 milioane de lei către E-on gaz şi 11 milioane de lei către C-Gaz şi 24 milioan ecătre alţi furnizori. Deci peste 23 milioane de euro. Toate acestea nu mai puteau fi controlate, astfel că inevitabilul s-a produs. Ieri, directorul CET Arad, Robert Maloş, flancat de primul cetăţean al Aradului, Gheorghe Falcă a declarat că: „arădenii nu vor rămâne fără apă şi căldură prin intrarea în insolvenţă a Centralei Termice”.
Măsura a fost luată în urma deciziei furnizorului de gaz (unde CET Arad înregistrează datorii) de a institui poprire pe terţ. Situaţia în cauză ar fi însemnat imposibilitatea CET de a plăti salariile timp de trei luni de zile. Pentru a evita o asemenea situaţie, conducerea CET Arad a hotărât intrarea în insolvenţă, solicitând de asemenea ridicarea popririi de pe conturile blocabile.
„Prin această măsură se încearcă de fapt scoatere centralei din impasul în care se află. Cererea de intrare în insolvenţă va fi urmată în termen de maxim 6 luni de zile de un plan de reorganizare, care înseamnă reînceperea funcţionării. Prin planul de reorganizare, chiar dacă nu vom putea achita toate datoriile, în trei sau patru ani, cel puţin să demonstrăm că putem plăti măcar o parte dintre ele”, a explicat Robert Maloş.
Primarul Gheorghe Falcă n-a stat degeaba şi a ţinut să spună că situaţia actuală de la CET Arad a fost cauzată de lipsa susţinerii financiare din partea Guvernului României. Acesta şi-a amintit şi perioada… portocalie.
„În 2010-2011, Guvernul României şi-a plătit partea pentru funcţionarea acestor centrale termice, peste 110 milioane lei. În 2012 zero, în 2013 zero, în 2015 zero. Deci în 6 ani, doar 28 de milioane de lei, ceea ce confirmă decalajul pe care îl are astăzi CET-ul. Decizia pe care a luat-o CET-ul este exact una în sprijinul cetăţenilor pentru a furniza în continuare agent ter- mic. Instituţiile care vor să-şi recupereze datoriile trebuie să găsească soluţii, mai ales că cei de la CFR Marfă au fost la Guvern, au avut sprijinul Ministrului Energiei, dar nu au avut sprijinul Ministrului de Finanţe, pentru că la rândul lor sunt datori la statul român. O astfel de centrală, nu numai cea din Arad, dar şi din orice localitate din România, dacă nu este sprijinită şi Guvernamental nu poate să funcţioneze şi este regretabil pentru că este vorba despre sistemul energetic naţional care trebuie să producă energie electrică ”.
Ce nu a „uitat“ să amintească primarul este că au fost destule discuţii pe tema CET, chiar la nivel de Minister al Energiei, pe tema unui sprijin financiar al Executivului. Iar răspunsul a fost simplu: pentru că municipalitatea a înregistrat excedent finaciar, nu poate primi ajutor gu- vernamental potrivit legii. În orice caz situaţia nu este una de-
loc simplă. Nici pentru cei 270 de angajaţi de la CET Lignit. Iar pentru consumatorii arădeni, racordaţi la CET, nici atât. Dar oamenii par a fi pe ultimul loc, în această de neînţeles „ambiţie“ a administraţiei locale de a rezolva problema.
Ioana Puraveţ
Gabriel Constantinescu