OLYMPUS DIGITAL CAMERADouă partide istorice trec prin momente delicate ca urmare a faptului că furnizorul de energie termică a decis să ceară să fie executate silită pentru a-şi putea recupera datoriile. Este vorba despre Partidul Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat şi Partidul Naţional Liberal.
Conform site-ului Tribunalului, în cazul ambelor partide, CET-H a demarat procedura de executare silită de două ori. Cu privire la PNŢCD, o primă cerere prin care se solicită încuviinţarea procedurii de executare silită a fost înregistrată în data de 4 octombrie 2012. Cererea a fost respinsă în aceeaşi zi.
Pe 28 decembrie a fost depusă însă o altă cerere, care a fost acceptată pe 4 ianuarie. În cazul Partidului Naţional Liberal, prima cerere a fost depusă pe 10 ianuarie, fiind respinsă o zi mai târziu. La începutul acestei săptămâni, angajaţii CET-H au depus o nouă cerere, însă soluţia nu a fost dată încă publicităţii.
Dacă în ceea ce priveşte PNŢCD-ul este pe undeva de înţeles că nu îşi poate plăti cheltuielile de întreţinere, având în vedere că a ieşit de mulţi ani din politica mare, nu acelaşi lucru se poate spune despre PNL, un partid aflat acum la guvernare. Potrivit re­prezentanţilor CET Hidrocarburi, PNL are restanţe de 15.242 lei, iar PNŢCD are restanţe ceva mai mici, de 5.741 lei. Asta, în condiţiile în care societatea are de recuperat de la rău-platnici 811.464.000 lei.
„Valoarea facturilor asocia­ţiilor de proprietari  emise până la 31 octombrie 2012 şi neînca­sate la 29 ianuarie 2013  este de 811.464.000 lei. În faza de procedură de angajament de plată, conciliere directă, acţiuni în instanţă, declaraţii de creanţă şi executări silite se regăsesc facturi emise în sumă  de 8.935.459 lei, din care consumatori casnici 422.095 lei, agenţi economici 8.513.364 lei şi instituţii  publice 151.054 lei. Su­mele pentru care PNL şi PNŢCD sunt supuse procedurilor de executare silită ca urmare a neachitării la termen a facturilor emise sunt de 15.242 lei, respectiv 5.741 lei“, susţine Cornel Alicescu Bobancu, directorul CET.
La rândul lor, liberalii susţin că este vorba despre datorii vechi, pe care urmează să le plătească. „Ştiu că avem datorii mai vechi, dar le vom plăti. Vom apela probabil  la înţelegerea celor de la CET. Există posibilitatea să le solici­tăm o reeşalonare. Aşa cum reeşa­-lonează datoriile populaţiei, se pot reeşalona şi datoriile Partidului Naţional Liberal”, a declarat Ioan Cristina, preşedintele Filialei Arad a PNL.
Reprezentanţii PNŢCD nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri.
De menţionat că pe lista celor executaţi silit de CET se află cabinete medi­cale, de avocatură şi chiar bijuterii.

Recomandările redacției