Povestea marilor probleme de la CET Lignit Arad continuă. Odată cu trecerea timpului lucrurile nu s-au așezat. Ba din contră s-au agravat astfel că ieri a fost ziua cea mare în care s-au întrunit în adunare generală toți creditorii societății. Arad. La acest moment datoriile totale ale companiei către furnizori depășesc 130 milioane de lei, adică echivalentul a peste 28 milioane de euro. Principalii creditori sunt: SNCFR, C-Gaz, E-on, Piroș Security. Celelalte cheltuieli, respectiv cele de personal, au rămas în linii mari aceleași ca și în 2017. Cu singura precizare că în ce privește cheltuielile de natură salarială aici s-au făcut corecții datorită modificărilor legislative. De altfel, acest fapt s-a văzut și la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli în cadrul ședinței CLM Arad din luna mai. Atunci, potrivit documentelor care au ajuns în mapa consilierilor locali, a rezultat faptul că nivelul cheltuielilor cu personalul în bugetul pentru 2018 al societății sunt la nivelul celor bugetate pentru anul 2017, și anume 16.654 mii lei. Pe de altă parte, în ceea ce privește costurile de natură salarială, lucrurile stau diferit. „În anul 2017, suma prevăzută la capitolul – cheltuieli de natură salarială în bugetul de venituri și cheltuieli a fost de 13.338 mii lei. În anul 2018, suma prevăzută la capitolul – cheltuieli de natură salarială, în proiectul de buget de venituri și cheltuieli este de 15.896 mii lei și se datorează modificarilor legislative aduse de O.G. nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 și H.G.R. nr. 846/2017 privind modificarea salariului minim pe economie la 1.900 lei, și anume: transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, în cuantum de 2.908 mii lei, majorarea salariului mediu brut, în cuantum de 28 mii lei”, mai susțin autorii raportului. Trebuie însă spus că veniturile prevăzute pentru anul 2018 sunt în creștere față de anul trecut, iar cheltuielile în scădere. „Veniturile totale prevăzute pentru anul 2018, sunt în cuantum de 102.375 mii lei față de nivelul veniturilor realizate în anul 2017, în cuantum de 101.879 mii lei. Cheltuielile totale prevăzute pentru anul 2018 sunt în cuantum de 102.291 mii lei, față de nivelul cheltuielilor totale realizate în anul 2017 în cuantum de 120.729 mii lei”, se mai arată în document.

Scenă nereușită dintr-un film

Din păcate faptele se repetă de la un an la altul, ca o dublă dintr-o scenă nereușită dintr-un film. Asta în ciuda faptului că acum șase ani s-au început investițiile în retehnologizare. Atunci se spunea că prețul agentului termic va scădea cu aproximativ 50%. Nici vorbă de așa ceva, acum după șase ani. Însă trebuie să spunem că investiția nu s-a făcut până la capăt, așa cum era planul inițial. Deci, un fel de Meșterul Manole în variantă…arădeană. Așa, pentru aducere aminte, spunem că se zicea prin 2012, în mod oficial că „SC CET Arad SA a demarat investițiile pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în municipiul Arad «Centrală în ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator și acumulator de căldură», obiectiv inclus în Planul National de Investiții și în Aplicația aprobată prin Decizia C(2012) 4564 din 06.07.2012 a Comisiei Europene, pentru care Uniunea Europeană acordă producătorului de energie un grant de minim 25 % din valoarea cheltuielilor eligibile (aproximativ 12.500.00 euro), în baza art. 10c al Directivei 2003/87/CE revizuita prin Decizia 2009/29/CE, pentru perioada 2014 – 2020, condiționat de dovada inițierii investițiilor proprii cuprinse în PNI. Scopul investiției de retehnologizare este asigurarea continuităţii în furnizarea energiei termice către populaţie în municipiul Arad, creşterea eficienței în producerea energiei termice și electrice și reducerea emisiilor poluante concomitent cu obținerea unui preţ de producţie al energiei termice cât mai accesibil pentru populaţie. Această investiție de retehnologizare a sursei de producţie se derulează în prezent, în două etape. Etapa I prevede finalizarea PIF la Cazan nr. 2 de 420 t/h pe gaze naturale – în derulare, termen de finalizare a lucrărilor de investiție 30 septembrie 2014, care va intra în funcțiune odată cu începerea sezonul de încălzire 2014 – 2015. Etapa a II-a se referă la realizarea unei investiții noi, complementare celei prevăzute în etapa I, constând din Turbină cu gaze de cca 40 MW cu funcționare pe gaze naturale, Cazan recuperator și Acumulator de căldură“. Totul însă a rămas „înghețat“ la nivel de bune intenții.

Administrația nu a vrut să discute la modul serios”

Doru Lebădă, liderul Sindicatului Liber Independent Termoelectrica își amintește: „La acel moment au venit două echipe de investitori, dintre care una reprezenta concernul Siemens, care ar fi fost dispuși să realizeze investiția. Dacă se făcea și faza a doua, prețul gigacaloriei ar fi scăzut semnificativ. Însă administrația locală nu a vrut pur și simplu să discute cu acești investitori la modul serios. Eu zic că primarul Falcă nu a vrut pur și simplu să facă acest lucru. Pot să mai spun că proiectul nostru pentru faza a doua a fost implementat la Oradea. Și acolo se pare că rezultatele sunt foarte, foarte bune. Câștigă și populația în primul rând, dar și administrația locală. Din păcate acest lucru nu se înțelege la noi de către actuala conducere“. Însă toate acestea sunt fapte consumate și aparțin deja trecutului. Una peste alta CET Lignit este pe „masa de operație“.

Vor să urgenteze plata în avans a facturii de gaz

Una peste alta CET Lignit este pe „masa de operație“. Săptămâna aceasta, principalii creditori s-au reunit pentru a desemna un administrator judiciar. Deși lucrurile păreau o simplă formalitate, majoritatea având agreat numele, ieri lucrurile s-au întors. Mai exact reprezentanții SNCFR și C-gaz, care împreună au de încasat circa 80 nilioane de lei de la CET Lignit Arad au avut o altă opțiune. Din informațiile noastre societatea agreată pare a fi Euro Insol și îi aparține lui Remus Borza , care a administrat judiciar și compania Hidroelectrica. Astfel, următoarea întâlnire va avea loc peste o lună de zile, când se va oficializa acest lucru și se vor pune la punct și alte detalii. Până atunci însă, marea urgență este o întâlnire cu municipalitatea arădeanăa pentru a urgenta plata în avans a facturii de gaz. Acesta se cifrează la peste 5 milioane de lei.

Recomandările redacției