cetateaArhitectul italian Giampierro Pascucci, care a realizat studiul de prefe­zabilitate privind reconversia şi restaurarea Cetăţii Aradului, este de părere că după intrarea cetăţii în patri­monial local acolo trebuie să se dezvolte un pol pentru cultură şi muncă de interes naţional şi internaţional.
Giampierro Pascucci a prezentat, în premieră la Zilele Aradului, studiul de prefezabilitate realizat în urmă cu câţiva ani de Biroul de arhitectură Pascucci-Chieti din Italia din care reiese necesitatea creării în cetate a unui centru de excelenţă pentru interschimburi şi implementarea de metodologii de formare universitară între Europa de est si vest.
„Ideea realizării unui proiect de calitate culturală, care cu timpul va restitui Cetăţii Aradului valenţa de bun (bogăţie) architectonic(ă), deschide scenarii de cooperare internaţională între oraşul Arad, Vestul României, universităţile locale, universităţile europene şi diverşi  privaţi, care va depăşi graniţele propriului mediu de acţiune, internaţionalizând propriul sediu. Fiecare va trebui să acţioneze în modul în care Cetatea Aradului să nu reprezinte numai o realitate a trecutului, ci să devină o valoare completată de dezvoltarea cres­cândă a societăţii şi cetăţenilor din Vestul României, mai mult decât un punct de referinţă european”, se arată în studiul de prefezabilitate.
În opinia lui Giampierro Pascucci în Cetatea Aradului s-ar putea realize câteva intervenţii precum crearea unui centru de cercetare şi studii internaţionale, în cadrul centrului de excelenţă şi crearea de trasee turistico-culturale cu activităţi expo­ziţionale precum un muzeu al artizanatului, o pinacotecă etc.
Acesta a mai adăugat că ideea de a crea un centru de excelenţă, care să incumbe un centru de cercetări şi de studii internaţionale poate fi imaginată ca şi o combinaţie a mai multor funcţiuni: meeting, librării, laboratoare, muzee, capelă universitară, teatre în spaţiu liber şi în săli, spaţii recreative, locuri pentru activităţile sportive etc.
Cea mai mare parte a acestor funcţiuni pot utiliza vechea formă structurală şi arhitectonică a cetăţii, cele trei pavilioane existente adaptându-se perfect pentru a adăposti camerele pentru întâlniri, laboratoarele de cercetări şi personalul administrativ.
Al doilea nivel al proiectului prevede localizarea în spaţiile care înconjoară amplul spaţiu central al cetăţii, a unui pol economico-financiar, constituit din zone destinate shoppingului, cu trimitere specială la artizanatul local, la birouri şi spaţii de  afaceri, la schimburi comerciale.
Ideea proiectului pentru acest spaţiu este aceea de a creea un centru de afaceri internaţionale şi a atrage atenţia investitorilor cu obiectivele de a promova un mediu favorabil pentru investiţiile în România şi a transforma oraşul Arad într-un centru financiar al Europei.
Centru turistic şi sportiv
Studiul de prefezabilitate mai prevede realizarea unui centru turistic, amplasat în locurile aflate în punctele triunghiulare aflate pe laturile intrânde ale perimetrului interior al cetăţii.
În această zonă este prevăzută transformarea celui de-al doilea nivel al zidurilor într-un pol turistic de pri­mire, prin amplasarea unor mici hoteluri, restaurante, magazine pentru turişti, centre de informare, cluburi nautice şi sportive.
Al patrulea nivel al proiectului este polul sport – timp liber – spaţiu verde, gândit a fi realizat în zona cuprinsă între bastioanele cetăţii şi râul Mureş.
Investiţiile necesare pentru reconversia şi restaurarea Cetăţii Aradului depăşesc 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ele s-ar putea realiza fie prin proiecte europene fie prin parteneriate public-private.
În acest moment, municipalitatea aşteaptă Hotărârea de Guvern care să reglementeze demilitarizarea Cetăţii Aradului şi trecerea ei în circuitul civil.
(Ş.M.)

Recomandările redacției