Cetatea Aradului, cucerită de Tosca

0
448

toscaEvenimentul anului în Cetatea Aradului: Opera Tosca, dedi­cată veteranilor din teatrele de operații. Filarmonica de Stat Arad anunță deschiderea sta­giunii 2015 – 2016 cu un eveniment unic în țară: susținerea spectacolului de operă Tosca, de Giacomo Puccini, sub ba­gheta maestrului Roberto Salvalaio, în regia lui Nicolae Mihai Brânzeu, pregătirea corului fiind asigurată de către maestrul Robert Daniel Rădoiaș.
Unicitatea evenimentului constă în faptul că, pentru prima dată, un astfel de concert are loc în Cetatea Aradului, totul fiind posibil datorită parteneriatului dintre Filarmonica de Stat Arad și Ministerul Apărării Naționale – U. M. 01249, partenerii instituției profesioniste de concerte manifestân­du-și întreaga disponibilitate și întregul sprijin pentru realizarea acestui proiect de mare anvergură, proiect dedicat Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.
Invitațiile pentru acest concert pot fi procurate de la ca­sieria Filarmoncii, care func­- ționează acum în incinta Teatrului Clasic Arad. Trebuie men­ționat că, datorită faptului că Cetatea este un obiectiv militar, accesul va fi permis doar în baza invitațiilor, toți cei care intră în posesia lor trebuind să se înscrie pe lista specială aflată la casieria filarmonicii. La intrarea în cetate, în ziua evenimentului, numele fiecărui spectator va fi verificat în lista respectivă, de reprezentanții armatei. Drept urmare, cetățenii sunt rugați să aibă asupra lor și actele de identitate. De menționat este și faptul că, fiind un obiectiv militar, accesul spectatorilor străini este interzis.
Tosca, una dintre cele mai frumoase pagini ale creației lirice, va fi oferită publicului de ansamblurile Filarmonicii de Stat Arad și de invitații săi speciali – soliști de prestigiu din spațiul muzical internațional.
Scrisă pe un libret de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, inspirat de piesa lui Victor Sardou, Tosca a fost prezentată  la Teatro Costanzi din Roma, la 14 Ianuarie1900,  având parte de o distribuţie în care rolul principal feminin i-a revenit sopranei de origine română Hariclea Darclée.
Muzica lui Puccini îmbracă la modul ideal intriga, iar de mai bine de un secol popularitatea partiturii este  constant susţinută de succesul ei dramatic, de melodicitatea ei cu adevărat unică și de subtilitatea  ei teatrală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.