Primarul comunei Cermei, Ioan Daniel Vesa

Primarul comunei Cermei, Ioan Daniel Vesa

O deosebită discuție despre problemele comunității pe care o conduce am purtat recent cu primarul comunei Cermei, Ioan Daniel Vesa. Comuna are trei sate: Cermei – centru de comună, Avram Iancu și Șomoșcheș

– Pentru început, care este la ora actuală situația în comunitatea pe care o conduceți și cum considerați că trebuie abordate problemele acesteia, domnule primar?

– Avem o comunitate deosebită și eu am încercat să fiu mereu cât se poate de realist. Eu am o vorbă: trebuie spus lucrurilor pe nume iar cetățenilor de asemenea. Ce poți să faci, faci; iar ce nu se poate, nu se poate. Cetățenii nu trebuie amăgiți cu promisiuni: că facem, că dregem… și de fapt nu sunt bani. Eu fac atât cât am bani; în rest… Doar se vede și la televizor că nu sunt bani așa cum ar trebui; dar mie nu-mi place să mă tot văicăresc.

–        Domnule primar, spuneți-ne totuși cu ce vă puteți… lăuda că ați făcut sau ați început să faceți în primul semestru al anului în curs?

–       Pentru început vreau să vă spun că nu-mi place termenul acesta „lăudat“. Asta pentru că mie nu-mi place să mă laud: nici cu ce am făcut și nici cu ce voi face. Asta pentru că eu aș vrea să fac mai mult dar… ne limităm la cât avem și putem.

În primul rând vreau să asfaltez cinci străduțe din Cermei care la un loc au 3 km; și asta trebuie s-o fac neapărat, o parte din ele chiar anul acesta. Apoi am făcut Baza Sportivă – valoarea investiției fiind de cinci miliarde lei, aceasta având acum: o tribună cu 150 de locuri, vestiare noi, dușuri iar sus la etaj sală de conferință cu sală de mese – inclusiv bănci de rezervă. Avem și trei puțuri pentru apa cu care udăm gazonul în timpul verii; de asemenea avem două mașini de tăiat iarba (și) din zonele verzi amenajate. Tot în această perioadă am format o echipă de fotbal numită „Lunca Teuz Gloria Cermei“; am și avut un meci cu noua echipă, la Sebiș, pe care l-am câștigat. Avem și noi un parc fotovoltaic ce se întinde pe 30 ha și va duce avantaje comunei. Extindem pistele de biciclete, asigurăm legătura cu pista existentă Gara CFR. Continuăm lucrările pentru canalizare, plus stația de epurare; acum se lucrează în satul Șomoșcheș. Se avansează destul de greu din cauză că trebuie făcute săpături la 4 m adâncime și se lucrează cu cofraguri metalice. Sunt însă mulțumit de constructor, de activitatea depusă și de calitate.

Continuăm cu domeniul public, cu spațiile verzi spre Gara CFR; veți vedea că avem deja bordurile amenajate și în unele zone și pământul este dus urmând să fie amenajat.

Mă zbat de anul trecut să continui lucrările de inventariere a terenurilor agricole – conform Legii 165/2013 – chiar și eu la ele lucrez acum.

Am depus un proiect pe măsura 322 Axa III Leader, la PNDR, pentru „Înființarea Serviciului de întreținere a drumurilor și spațiilor verzi“. Acum mai continuăm unele lucrări la piscină, o împrejmuim. Prin urmare ați văzut: nu stăm cu mâinile în șolduri nici eu nici viceprimarul Sever Borha cu care am o bună colaborare, de asemenea și cu Consiliul Local; nu mai vorbesc de personalul Primăriei. Fiecare știe ce are de făcut, la ce oră începe și se termină programul. Nu veți vedea pe holurile Primăriei cetățeni așteptând după o „hârtie“ ori semnătură – asta o puteți afla de oriunde din comună.

–       Ați amintit și de sărbătoarea Cermeiului; când va fi?

–       Da, chiar vreau să punctați asta în ziar: în data de 17 septembrie vor fi „Zilele Cermeiului“ și tot atunci vom lansa și volumul „Monografia comunei Cermei“; am vrut să avem și noi o zi de întâlnire a locuitorilor acestei comune.

 

 

Recomandările redacției