Cetățile de la Şiria şi Lipova au trecut în administrarea Consiliului Județean, pentru accesarea finanțării pe POR

0
406

Administrația județeană preia în sfârșit în administare cetățile Șiria și Șoimoș, după ce, pentru cetatea Lipova s-a iscat un scandal politic. Pentru cele două cetăți urmează să fie depuse proiecte pentru accesarea de finanțare pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
În ședința Consiliului Județean de la finele lunii septembrie trebuia să fie aprobată trecerea din proprietatea Consiliului Local Şiria, în cea a Consiliului Judeţean Arad, a cetăţii de la Şiria pentru începerea documentaţiei tehnice în vederea depunerii acestui proiect. Nu se putea face asta și pentru cetatea din Lipova, întrucât, o parcelă de teren nu a fost întabulată, iar documentele nu au fost complete. Preluarea Cetății Șiria separat de Cetatea Șoimoș a fost propusă ca soluție pentru a putea demara procesul de accesare de fonduri pentru acest obiectiv încă de anul acesta, urmând ca același demers să fie repetat și în cazul celei
de-a doua cetăți, atunci când Primăria Lipova va completa documentația necesară în acest sens.
La acel moment, consilierii județeni PSD s-au opus proiectului de preluare separată a cetății Șiria, susținând că au rezerve că, pentru cetatea din Lipova se va mai depune un proiect pe POR, odată ce, pentru cetatea din Șiria s-a aprobat trecerea în administrarea CJA. Mai precis, aceștia au cerut ca proiectul să fie retras până la rezolvarea problemelor cu documentațiile pentru cetatea din Lipova.
Conducerea CJA a subliniat că, accesarea fondurilor și momentul demarării lucrărilor nu au fost și nici nu vor fi condiționate în niciun fel de aparteneța politică a primarilor din localitățile pe raza cărora se află cele două cetăți. Cu toate acestea, proiectul tot a întâmpinat probleme.
Problemele legate de documentație în cazul Cetății Șoimoș au fost rezolvate în sfârșit, astfel că a fost aprobată trecerea în administrarea CJA a ambelor cetăți.
Consiliul Județean va accesa fonduri pentru reabilitarea și punerea în circuit turistic a cetăților de la Şiria şi Lipova. Vorbim de câte cinci milioane de euro care ar urma să fie atrași pe cele două proiecte, pe Programul Operațional Regional 2014 – 2020.
Toate procedurile în vederea depunerii proiectelor trebuie finalizate cât mai repede, astfel încât să fie depuse până pe data de 25 noiembrie 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.