Ingrediente:
– un kg gutui
– un litru apă
– o lămâie mică
– 500 g zahăr
– o fiolă esență de vanilie

Mod de preparare:
Spală gutuile, taie-le în felii și curăță-le de semințe. Pune gutuile într-o oală mare în care ai pus în prealabil apa rece și zeama de la lămâie. Pune oala pe foc. Lasă să atingă punctul de fierbere, apoi mai ține-o 10 minute pe foc.
Ia oala de pe foc și separă zeama în care au fiert fructele cu ajutorul unei site sau strecurători. Gutuile se pun înapoi în oală, alături de zahăr și un pahar de apă. Lasă la fiert până când compoziția scade, aproximativ 30 de minute. În timpul fierberii, adaugă și fiola de esență de vanilie. Pentru un plus de savoare, poți adăuga și un bețișor de scorțișoară în oală.
Când este gata, toarnă gemul de gutui în borcane sterilizate și închide-le cu capace care au fost, de asemenea, sterili­zate în prealabil. Lasă borcanele la răcit, acoperite de un prosop de bucătărie.

Recomandările redacției