Ingrediente:
– două kg prune
– 800 g zahăr
– zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)

Mod de preparare:
Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie.
După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. În rețeta de gem de prune se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.
Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul cu o linguriță de gem într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseam­nă că nu este suficient fiert.
Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.

Recomandările redacției