DSC_0566Pieţele agroalimentare, staţiile de tramvai şi alte spaţii publice (sau nu) au fost, timp de doua zile, teren de experiment şi joacă pentru un grup de artişti dornici să testeze, prin intermediul artelor vizuale, clişee şi tipologii comportamentale în diverse spaţii urbane. Weekendul Artistului Dependent (WAD), organizat de Primăria Municipiului Arad,  i-a reunit pe Dan Perjovschi, Miklos Onucsan, Claudiu Cobilanschi, Igor Mocanu, Iulia Toma, NEURO, GOLEM, PNEA, TAM-TAM, ALKMY, NUCLEARFAIRY , MONOTREMU, Melania Braşoveanu, Levente Kosma, Florin Fâra, Nita Mocanu, Istvan Szakats, Vladimir Taroi şi Silvestru Alexandru Munteanu , porniţi să declanşeze o „ambuscadă”  urbană  provocatoare.  Discret, cu ironie şi umor,  evenimentele  stradale, atelierele creative şi conferinţele publice au reuşit să trezească curiozitatea şi aprecierea arădenilor, artiştii reuşind să intre, aşa cum şi-au propus, în contact cu oameni diverşi, din toate categoriile sociale; să lanseze dileme, să lase semne de întrebare suspendate.

Dan Perjovschi la Arad

Desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist, performance artist- Dan Perjovschi nu este un tip care trece uşor neobservat, astfel încât mai toţi cei cât de cât cu picioarele în România postrevoluţionară (chiar ante) şi arta zilelor noastre, au aflat- măcar acum, de pe facebook, dacă nu din diverse publicaţii mai vechi – de el. Asta pentru că Perjovschi desenează şi scrie, de multă vreme, pe pereţii celor mai mari muzee de artă contemporană din lume, este invitat la cele mai importante bienale, se implică în probleme sociale şi publică regulat în Revista 22, ba chiar face body performance dinainte de a fi voie.  Reconfortante la el sunt perseverenţa, ironia, umorul,  nervul,  mai ales capacitatea de autoironie, atât de rară atunci când cunoşti artişti contemporani în persoană.

În două zile, Perjovschi s-a prezentat, împreună cu câţiva artişti arădeni la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, a „postat” mesaje şi desene în staţiile de tramvai, a discutat cu trecătorii şi a vorbit despre activitatea sa la Kf, într-o mini-conferinţa cu suport vizual intitulată „Non-stop drawing”. „M-am format ca artist în timpul cenzurii , într-o Europă despărţită de-un zid. Ăia liberi şi ăia inchisi în propria ţară. Acum expun global. Am facut 12 ani de pictură si vreo o mie de naturi statice. Acum desenez în alb şi negru pe peretii muzeelor din toata lumea. N-am avut concediu din 1990. Lucrez tot timpul. Fac 30 de proiecte pe an. New York, Paris, Berlin si Londra, Seul, Hong Kong sau Sydney. Pentru fiecare desen pe care-l vezi pe Facebook mai exista 200 pregatitoare. Pentru mine arta nu este carieră, ci felul în care trăiesc”, zice.

Mai mult, îi puteţi vedea încă mesajele- de exemplu: „Avem mii de minute gratuite, toate ascultate”, „Atârnăm de-un fir de viaţă”…- peste tot în oraş, mai ales pe sticla din staţiile de tramvai. Până vine ploaia şi le şterge, aşa cum vin zugravii şi vopsesc peste ele la MoMA.

„Fapte bune pe Meţianu”

Dacă treceai sâmbătă pe Meţianu, ai fi avut surpriza de a fi întâmpinat de un grup de tineri care dădeau pe gratis chestii gratuite (cărţi, pantofi, mâncare, muzică etc.). Ideea „pieţei libere” a venit în contextul desfăşurării WAD şi a angrenat prieteni şi necunoscuţi într-un schimb de lucruşoare şi idei destul de relaxant, scopul fiind acela de a descoperi plăcerea de a oferi, care uneori poate fi chiar mai mulţumitoare decât aceea de a primi.

Recomandările redacției