craiovaCEZ Distribuție a finalizat investiția de 6,7 milioane de euro la stația electrică 110/20 kV interioară Craiova Centru, care alimentează peste 40% dintre consumatorii craioveni, informează, marți, un comunicat al companiei.

Stația a fost construită inițial în 1979 la cerințele și nevoile tehnologice, dar și la nivelul de consum din acea vreme.

Execuția lucrărilor de retehnologizare a fost demarată în luna aprilie 2012 și s-a finalizat în septembrie 2013.

Pentru finalizare, au fost necesare lucrări complexe de aliniere la standardele europene a aparatajului de comutație 110kV și 20kV, a echipamentelor primare — transformatorii de forță 110/20kV, serviciilor interne de 0,4kv și transformatorii de 20/0,4 kV, a sistemului de protecție și automatizare a circuitelor secundare, cât și a sistemul de operare SCADA. Soluția aleasă pentru echipamentele de comutație 110 kw a fost sistemul GIS, un sistem modern, fiabil, compact, cu mentenanță redusă. Pentru execuția acestora au fost utilizate echipamente românești și firme locale, precum: Electroputere, Electromontaj Craiova, Alged Craiova, Servicii Energetice Oltenia.

Pentru retehnologizarea și alinierea întregului echipament la standarde europene, cât și pentru a se asigura condiții tehnice pentru funcționarea în sistem buclat, au fost desfășurate, în paralel, lucrări de modernizare adiacente realizate la stațiile Craiova Sud și Craiovița. AGERPRES/

Recomandările redacției