CFR Călători a înregistrat, în primul semestru al acestui an, pierderi de 139 de milioane de lei, în scădere cu 30,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când a raportat pierderi de 200 de milioane de lei, potrivit datelor anunţate marţi de companie.

„Obiectivul principal pentru anul 2013 al noii conduceri a CFR Călători este legat de reducerea pierderilor companiei faţă de anul 2012. În acest sens, măsurile luate de către administraţie pe primele 6 luni ale anului 2013 au dus la diminuarea pierderilor de la 200 milioane lei semestrul I 2012 la 139 milioane semestrul I 2013, în scădere cu 61 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest rezultat este de natură să contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea echilibrului financiar al companiei şi este un obiectiv asumat prin Planul de Administrare şi Planul de Management aprobate de către acţionarul unic”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, reducerea pierderilor a fost posibilă prin efectul cumulat al unui pachet de măsuri între care reconfigurarea activităţii prin reducerea unor linii neprofitabile şi cu slabă productivitate, care înregistrau pierderi istorice semnificative, reducerea consumului de motorină cu aproximativ 800 de tone/lună faţă de 2012, cu implicaţii directe în reducerea costurilor de exploatare şi reducerea cheltuielilor cu personalul prin scăderea numărului de angajaţi de la 14.028 persoane în 2012 la 13.891 persoane în 2013 fără concedieri colective şi în condiţiile integrării unor filiale.

De asemenea, compania şi-a îmbunătăţit poziţia financiară în relaţia cu terţii prin reducerea liniilor de credit cu 30,5 milioane lei faţă de începutul anului, cu efecte în reducerea dobânzilor şi comisioanelor aferente acestor împrumuturi. Achitarea din fonduri proprii a tuturor investiţiilor restante aferente anului 2012 reprezintă un alt rezultat pozitiv de natură să consolideze poziţia financiară a companiei.

Un obiectiv prioritar al conducerii în această perioadă este legat de implementarea, pentru prima dată în istoria companiei, a unei strategii pentru atragerea de fonduri europene la CFR Călători prin realizarea acţiunilor necesare eligibilităţii companiei şi crearea cadrului instituţional şi de proiecte care să permită atragerea acestora în perioada curentă, dar şi pentru următoarea perioadă de planificare a acestor fonduri care începe în 2014.

Pentru îmbunătăţirea capacităţii operaţionale a companiei s-au luat măsuri care vizează atât realizarea programului de reparaţii a materialului rulant cât şi modernizarea spaţiilor de producţie din interiorul depourilor, împreună cu activităţi de ecologizare a terenurilor din depouri cât şi a reducerii poluării din depourile de tracţiune.

În ceea ce priveşte veniturile din activităţi proprii, compania a realizat o creştere cu 3% a veniturilor auxiliare în perioada ianuarie-iunie 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi are în vedere şi alte măsuri de creştere a veniturilor pentru perioada următoare.

„În vederea calibrării eficiente în interesul călătorilor a ofertelor noastre, a fost demarat un amplu program de repoziţionare a tarifelor  adaptate nevoilor de transport în funcţie de sezon, nevoile de navetă, zone turistice şi de interes local, program care va continua şi în a doua jumătate a anului prin simplificarea ofertelor şi a comunicării mai bune a acestora către clienţii noştri”, se menţionează în comunicat.

CFR Călători precizează că la nivel strategic s-au realizat condiţionalităţile prevăzute în acordurile cu organismele financiare internaţionale şi au fost angajate discuţii concretizate în noul acord prin care se urmăreşte în continuare reducerea pierderilor companiei, îmbunătăţirea capacităţii operaţionale, aplicarea unui model de business competitiv şi creşterea eficienţei.

Potrivit sursei citate, situaţia financiară a companiei este afectată de pierderile şi datoriile acumulate istoric, a dependenţei de subvenţia insuficientă precum şi de plata cu întârziere de către acţionarul unic a facilităţilor acordate diverselor categorii sociale.

Societatea de Transport Feroviar de Călători  ‘CFR Călători’ S.A. este operatorul naţional feroviar de pasageri care efectuează transportul public de călători pe calea ferată.

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli publicat în Monitorul Oficial, CFR Călători are prevăzute pentru 2013 pierderi de 400,035 milioane lei.

 

 

(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției