glogovat primaModernizarea liniei de cale ferată care face parte din Coridorul IV Paneuropean vine cu o veste proastă pentru călătorii din comuna Vladimirescu. Staţiile CFR Glogovăţ şi Cicir vor fi desfiinţate, astfel încât zeci de persoane vor fi nevoite să găsească alte mijloace de transport. Dacă staţia la Glogovăţ va rămâne doar o staţie pentru trenurile de marfă, staţia de la Cicir va dispărea complet de pe hartă.
Reprezentanţii asocierii Baicons-DB international, care lucrează la modernizarea Coridorului IV, au trimis o scrisoare către Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Timişoara prin care solicită anularea opririlor trenurilor de călători la Glogovăţ şi Cicir, pentru a nu mai trebui să construiască peroane. „În documentaţia de licitaţie pe tronsonul Curtici Frontieră – km 614, în situaţia finală nu s-au mai prevăzut peroane în Cicir, P.O. Depou Arad, deoarece atât H.m. Cicir, cât şi P.O. se vor desfiinţa. De asemenea, în staţia Glogovăţ nu s-a prevăzut construirea niciunui peron, staţia va fi deschisă doar traficului de marfă. În şedinţa de coordonare săptămânală s-a solicitat de către reprezentantul secţiei L8 Arad amplasarea de peroane provizorii în cele trei puncte de secţionare de mai sus, până în decembrie 2013, la schimbarea mersului de tren. Având în vedere că în aceste puncte traficul de călători este foarte redus şi din decembrie 2013 trenurile de călători nu vor mai opri în ele, că montarea acestor peroane provizorii după finalizarea lucrărilor de reabilitare va afecta calitatea execuţiei lucrărilor […] şi că amplasarea acestora va genera costuri suplimentare necuprinse în documentaţie, vă rugăm să analizaţi şi să interveniţi la SNTCF Timişoara pentru anularea opririlor trenurilor de călători în aceste puncte, începând cu data deschiderii circulaţiei feroviare pe firul II km 614-Glogovăţ-Arad”, se arată în scrisoare. Cu alte cuvinte, nu numai că staţiile se vor desfiinţa în luna decembrie, când se schimbă mersul trenurilor, dar constructorii vor să scape de o cheltuială în plus, în detrimentul călătorilor şi cer desfiinţarea staţiilor cu câteva luni mai repede. În aceste condiţii, călătorii au fost deja anunţaţi că începând cu data de 31 iulie nu se mai emit abonamente lunare, iar abonamentele săptămânale se vor emite, în perioada aceasta, doar condiţionat. „Întrucât cu începere din data de 31.07.2013 trenurile Regio nu vor mai opri în staţiile Halta Depou, Glogovăţ şi Cicir, începând cu data imediată nu se vor mai emite abona­- mente lunare care au ca staţie de plecare sau destinaţie unul dintre cele trei puncte de oprire. Se pot emite abonamente săptămânale cu valabilitate până în 31.07.2013”, se arată într-o adresă destinată „personalului comercial care emite legitimaţii de călătorie”.
Oamenii cer sprijinul Primăriei
În condiţiile în care zeci de călători care fac naveta cu trenul vor fi abandonaţi pur şi simplu, autorităţile locale din Vladimirescu vor iniţia o serie de demersuri pentru a veni în sprijinul oamenilor. „Sunt 11 persoane care lo­- cuiesc, împreună cu şase copii, în fostele locuinţe de serviciu ale CFR de  la Halta Cicir. Oamenii fac naveta,        iar acum nu vor mai avea cu ce să meargă la Arad.  Cum vor mai merge copiii aceştia la şcoală. Alături de localnici mai sunt oamenii care lucrează la balastiere, mai sunt cei care vin la pescuit. Avem deja 23 de semnături pentru o petiţie cu privire la Cicir, pe care o vom da mai departe”, a declarat primarul Ioan Crişan. În ceea ce priveşte situaţia de la Glogovăţ, acesta spune că nu a fost informat oficial că ar urma să se desfiinţeze staţia de călători, dar că au început să circule zvonuri în acest sens. „Nu este normal ceea ce se întâmplă. În fostul combinat chimic sunt societăţi care au mulţi angajaţi care fac naveta cu trenul. Acum biletele se pot cumpăra şi din tren, iar mulţi îşi fac abonamente de la Arad sau din staţiile de unde vin. Din păcate nu se iau în considerare decât biletele vândute în staţie. La Glogovăţ sunt 30-40 de călători zi de zi, dar sunt zile în care numărul acestora ajunge la 70-80”, a încheiat Crişan.

  • steagu spune:

    Statia GHIOROC este incă in functiune, trenurile Regio opresc în stația Ghioroc. Din pacate nu mai apare halta CICIR…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției