Chavez-mur.jpgPreşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit în urma unui infarct masiv, după o grea suferinţă şi declarându-şi abia perceptibil, în clipele finale, dorinţa de a trăi, potrivit mărturiei şefului gărzii prezidenţiale, generalul Jose Ornella, consemnată de Associated Press.

„Nu putea vorbi, dar a spus din buze ‘Nu vreau să mor. Vă rog, nu mă lăsaţi să mor!’, pentru că şi-a iubit ţara şi s-a sacrificat pentru ea”, a declarat generalul Ornella, miercuri seară, în faţa Academiei militare, unde a fost depus trupul neînsufleţit al preşedintelui.

Jose Ornella s-a aflat în ultimii doi ani în preajma lui Chavez, inclusiv în clipele finale ale preşedintelui, care s-a luptat vreme de 14 ani cu un cancer în zona pelviană.

Cancerul lui Chavez era foarte avansat, a afirmat şeful gărzii, fără a da alte detalii.

Cu o zi înaintea morţii lui Hugo Chavez, guvernul a anunţat că acesta contractase o nouă infecţie respiratorie severă, cea de-a doua comunicată de oficiali după operaţia, a patra, suferită de preşedinte pe 11 decembrie, în Cuba.

Autorităţile de la Caracas nu au precizat ce tip de cancer a avut Hugo Chavez şi nici ce tumori i-au fost extirpate.

În timpul primei infecţii pulmonare, spre sfârşitul lui decembrie, medicii i-au implantat un tub traheal pentru a-l ajuta să respire, dar insuficienţa a persistat şi s-a agravat, anunţa guvernul.

Potrivit generalul Ornella, Hugo Chavez a avut „cei mai buni” medici din lume, dar aceştia nu au discutat niciodată despre starea de sănătate a preşedintelui în faţa sa. Generalul a declarat că nu ştie ce tip de cancer a avut Chavez, dar că acesta „a suferit mult”.

Tot potrivit lui Ornella, preşedintele Venezuelei ştia, atunci când s-a adresat compatrioţilor săi pe 8 decembrie, cu trei zile înaintea ultimei intervenţii chirurgicale, că „existau foarte puţine speranţe că va trece cu bine de acea operaţie”.

Generalul s-a făcut ecoul declaraţiei vicepreşedintelui Nicolas Maduro, care a sugerat marţi o posibilă implicare a SUA în declanşarea bolii lui Chavez, idee calificată drept absurdă de către Departamentul de Stat. „Cred că vor trece 50 de ani până când vor desecretiza un document care, cred eu, va arăta că a fost implicată mâna duşmanului”, a declarat Jose Ornella.

 

Recomandările redacției