ambulÎncepând de astăzi, Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Arad trece pe cheltuiala Ministerului Sănătăţii. Actul normativ există încă din luna ianuarie a acestui an, însă în ultima perioadă, mai precis de un an şi opt luni de zile, nici Casa de Asigurări de Sănătate nu realiza finanţarea serviciului de ambulanţă prin decontarea strictă a cazurilor, ci prin alocarea unei sume în funcţie de numărul populaţiei. „Până în acest moment serviciul nostru de ambulanţă se afla în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Arad, care ne-a decontat serviciile. Dacă nivelul finanţării va rămâne acelaşi, nu este nici o problemă că este Casa de Asigurări de Sănătate ori Ministerul Sănătăţii cel care va suporta cheltuielile“, ne-a declarat Roberto Schill, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Arad.
Totodată, din acest an, Ministerul Sănătăţii va derula şi finanţa programele cu caracter preventiv, de sănătate publică (ca de exemplu cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC), iar Casa de Asigurări de Sănătate va finanţa programele de tip curativ (tratement pentru afecţiuni oncologice, diabet, etc).
Ministerul Sănătăţii va derula, în continuare, programul naţional de transplant.
Prin preluarea finanţării serviciilor de ambulanţă la bugetul de stat, se urmăreşte ca întreg sistemul de urgenţă, care cuprinde şi unităţile de primiri urgenţe, să fie finanţat unitar.
Asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul Serviciului de Ambulanţă vor avea posibilitatea să execute gărzi retribuite, în limita preve- derilor bugetare. Până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii. Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece numărul personalului este insuficient acesta nu beneficia de orele libere la care ar fi avut dreptul, acestea cumulându-se în timp.
Măsura urmăreşte evitarea  blocării sistemului care acordă asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat, determinată de necorelarea dintre suprasolicitarea şi motiva­- rea personalului.

Recomandările redacției