Chiar mai crede cineva în ideologii?

0
357

Cu un picior în groapă, repudiat de către foștii comuniști pe care i-a vopsit peste noapte în democrați, Ion Iliescu face o radiografie a PSD, în cadrul unui interviu acordat agenției TASS. Normal, că doar nu era să dea interviu celor care vor neapărat să-i asigure petrecerea ultimilor ani de viață în pușcărie. Dar, nu asta contează, nu despre asta vreau să vorbim, ci despre teribila manipulare a vulgului, pusă în practică încă pe vremea când oamenii trăiau în peșteri, valabilă și astăzi, în epoca internetului. Iar cele mai eficiente instrumente de manipulare au fost ideologiile. Ion Iliescu vorbește în interviu despre ideologie.
„Cel mai rău lucru este că în prezent Partidul Social-Democrat nu funcționează ideologic, ci doar ca instrument de putere”, a declarat Ion Iliescu, notând că PSD a ajuns să adopte o ideologie orientată spre centru. „Cred că situația va împinge PSD să revină la ideologie, să consolideze democrația internă și să recâștige electoratul, pe baza actua­le­lor structuri sociale. România, la fel ca alte țări din Europa de Est, nu își poate permite să renunte la politicile de stân­ga”, a zis Iliescu.
Cred că glumește, mai există vreun partid care să funcționeze în baza unei ideologii? Nu doar pentru PSD partidul este un instrument de putere, ci pentru toate partidele. Iliescu spune că PSD va putea recâștiga electoratul prin promovarea ideologiei, iar situația îl va obliga să facă asta. Nu, zău, care electorat, acela care votează pe baza unor slogane? Un slogan bine ticluit aduce voturi cât toate ideologiile adunate la un loc, niște gogoși promovate pe facebook ridică peste noapte un parti­duleț nesemnificativ, ai cărui membri nu au auzit în viața lor de ideologii și doctrine. Pe baza unor slogane, adversarii celui mai mare partid din România, PSD, au reușit să-l îm­pingă pe buza prăpastiei, de unde nu-l va mai întoarce nici mama ideologiilor. Dacă PSD se va redresa, nu o va face promovând ideologia, ci pentru că va transmite electoratului, în mod obsesiv, ceea ce acesta dorește să audă, adică niște slogane. S-ar putea, teoretic, ca după o anumită perioadă de timp, să prindă din nou la mase celebrul îndemn „Zdrobiți orânduirea cea crudă și nedreaptă”, dar nu este o ideologie, ci un slogan. Pe care, în subliminal, sub diferite forme, îl folosesc, deocamdată cu succes, Klaus Werner Iohannis, liberalii și USR-iștii. Asta, până la momentul în care electoratul nu îi va mai percepe ca pe eroii care au zdrobit orânduirea cea crudă și nedreaptă, ci ca pe niște manipulatori care au instaurat o altă orânduire. Tot crudă și tot nedreaptă, care împarte lumea în mizeri și bogați. Dar, până atunci, va mai trece ceva vreme…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.