Chimistul Stefan W. Hell şi politologul Edward Nicolae Luttwak vor primi Distincţia judeţului Arad

0
248
distinctia
Edward Nicolae Luttwak este aşteptat la Arad

Două distincţii va acorda conducerea administraţiei, în curând. Edward Luttwak şi Stefan Hell vor primi „Distincţia judeţului Arad” .

Pe 14 noiembrie, Nicolae Ioţcu,  preşedintele Consiliului Judeţean Arad, va înmâna „Distincţia judeţului Arad” politologului american Edward Nicolae Luttwak, care se va afla la Arad, pentru a susţine conferinţa „Securitate naţională în secolul XXI”. Tot atunci, cercetătorului de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie i se va acorda aceelaşi înalt titlu. Evenimentul va avea loc în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean Arad, Edward Nicolae Luttwak fiind prezent la eveniment.

Vineri, 14 noiembrie 2014, Centrul Cultural Judeţean Arad organizează,  în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad, conferinţa cu titlul „Securitate naţională în secolul XXI”. Evenimentul se va desfăşura în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean, începând cu ora 18.00,  în cadrul programului „Aradul Contează – Platformă de educaţie civică”. Cu această ocazie sunt invitaţi să conferenţieze în faţa cetăţenilor arădeni politologul şi strategul militar Edward Nicolae Luttwak, respectiv profesorul universitar dr. Radu Carp. Tema aleasă, siguranţa naţională, este una de maximă actualitate pentru  societatea noastră contemporană.

„Pentru a respecta istoria, pentru a avea o contribuţie semnificativă la crearea acesteia, trebuie să ne respectăm valorile. Atât Stefan Hell, cât şi Edward Luttwak au avut şi au o contribuţie remarcabilă la istoria noastră a românilor. Cu atât mai mândri trebuie să fim cu cât ambii au rădăcini şi legături cu Aradul. Aceste distincţii reprezintă respectul nostru pentru tot ceea ce au realizat Stefan Hell şi Edward Luttwak”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

 

Personalităţi născute la Arad

Stefan W. Hell, personalitate arădeană ştiinţifică marcantă, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2014 de către Academia Regală de Ştiinţe din Suedia. Stefan W. Hell a primit prestigioasa distincţie alături de americanii Eric Betzig şi William E. Moerner pentru „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”, descoperirile celor trei fizicieni contribuind la dezvoltarea microscopului. Stefan W. Hell s-a născut în anul 1962 la Arad şi a copilărit la Sântana. În prezent este director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania), Departamentul de Nanobiofotonică din cadrul Centrului German de Cercetare a Cancerului (DKFZ), Şef Divizia de Nanoscopie Optică, profesor asociat la Facultatea de Fizică, Universitatea din Heidelberg şi profesor onorific la Facultatea de Fizică, Universitatea din Göttingen (Germania).

 

Edward Nicolae Luttwak este o personalitate recunoscută la nivel mondial în domeniul  politologiei, expert în strategie militară şi relaţii internaţionale, analist geopolitic, consultant pentru preşedinţia americană, născut la 4 noiembrie 1942 în Arad,  într-o familie înstărită de evrei tradiţionali pro-români. Primul său loc de muncă a fost de asistent al secretarului Ministrului Apărării, nefiind încă cetăţean american. A plecat legal din România în noiembrie 1947 cu un paşaport regal. În 1964, imediat după absolvirea facultăţii, vizitează România cu ocazia realizării unui documentar pentru televiziunea americană CBC, primul documentar realizat după instaurarea comunismului. A fost pentru prima dată când unei televiziuni străine i s-a acordat permisiunea de a veni în România.

Prof. univ. dr. Radu Carp are un master în studii europene şi relaţii internaţionale la Institut Européen des Hautes Études Internationales din Nisa (1996) şi a obţinut titlul de doctor în drept la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2002). Este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, din 2012. Face parte din comitetul de conducere al International Centre for Black Sea Studies din Atena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.