China a dezvăluit, săptămâna trecută, o replică a primei sale staţii spaţiale CSS (Chinese Space Station), simbol al ambiţiilor acestei ţări în cucerirea spaţiului, şi care ar urma să fie lansată începând din 2022, cu scopul de a-i succeda Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează AFP, după cum aflăm dintr-o știre de pe Agerpres.
Prototipul de culoare albă, pe care a fost amplasat un manechin îmbrăcat în costum de scafandru spaţial, susţinând steagul Chinei, este una dintre principalele atracţii ale Salonului de tehnologie aeronautică şi aerospa­- ţială de la Zhuhai (sud).
Staţia spaţială chineză, numi­tă şi Tiangong („Palatul ceresc”), va cuprinde trei sectoare: un modul principal lung de aproape 17 metri (spaţiu de locuit şi de muncă) prezentat marţi şi două module anexe (pentru experimente ştiinţifice).
Trei astronauţi vor putea locui permanent la bordul staţiei care are o greutate de mai puţin de 60 de tone şi este echipată cu panouri solare. Ei vor putea efectua cercetări în diferite domenii ale ştiinţei.
CSS ar urma să înceapă să fie asamblată „în jurul anului 2022”. Durata sa de viaţă este estimată la 10 ani.
Ar trebui astfel să devină singura staţie menită să evolueze în spaţiu după retragerea programată în 2024 a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) – la care sunt asociate SUA, Rusia, Europa, Japonia şi Canada.
China a anunţat în mai, prin intermediul Biroului ONU pentru afaceri Spaţiale, că staţia sa va fi deschisă „tuturor ţărilor” cu scopul de a realiza experimente ştiinţifice.
Institute, universităţi şi companii publice şi private au fost invitate să-şi depună proiectele. China a primit 40 de proiecte din partea a 27 de ţări şi regiuni, propuneri care vor face obiectul unei selecţii, a anunţat în octombrie televiziunea de stat CCTV.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a trimis deja astronauţi pentru a se antrena în China, astfel încât să poată zbura la bordul staţiei spaţiale chineze. Beijingul a investit miliarde de euro în programul său spaţial, coordonat de armată.

Recomandările redacției