Ministerul chinez de externe îi recomandă preşedintelui Donald Trump să folosească un telefon Huawei, în loc de iPhone, pentru a evita interceptarea apelurilor.

The New York Times arată că, Trump a fost avertizat de consilierii săi, în repetate rânduri că apelurile realizate cu telefonul său mobil nu sunt securizate, însă liderul de la Casa Albă continuă să refuze să renunţe la folosirea telefoanelor personale pentru a discuta cu prietenii săi.

„Citind articolul, simt că există astăzi în Statele Unite câteva persoane care fac tot ce este posibil pentru a câştiga Oscarul pentru cel mai bun scenariu”, a declarat Hua Chunying, putătoare de cuvânt la Ministerul chinez de Externe.

„Dacă sunt îngrijoraţi de telefoanele Apple, pot folosi Huawei”, a adăugat Hua Chunying. „Dacă nici aşa nu sunt mulţumiţi, pot înceta să folosească mijloacele moderne de comunicaţii şi să taie toate legăturile cu lumea exterioară”.

Lideri ai serviciilor secrete din SUA s-au declarat recent îngrijoraţi de modul în care Huawei şi ale companii chineze s-ar putea implica în acte de spionaj. Comitetul Naţional al Partidului Democrat a avertizat candidaţii partidului la alegerile din noiembrie să nu folosească telefoane produse de Huawei sau ZTE, iar Departamentul Apărării a oprit vânzarea de telefoane mobile şi modemuri fabricate de Huawei sau ZTE în magazinele din bazele militare, invocând raţiuni de securitate.

Donald Trump are la dispoziţie două telefoane oficiale marca iPhone, care au fost modificate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) pentru a elimina o serie de vulnerabilităţi de securitate. Pe lângă cele două telefoane oficiale, Trump mai utilizează şi un telefon mobil personal care însă nu este diferit de milioanele de dispozitive iPhone din întreaga lume. Preşedintele nu vrea să renunţe la telefonul personal pentru că doar pe acesta poate stoca contacte.

Mai mult, serviciile americane au ajuns la concluzia că Beijingul încearcă să se folosească de informaţiile culese din aceste apeluri – cum gândeşte Trump, ce fel de argumente tind să-l convingă şi pe cine este înclinat să asculte – pentru a influenţa atitudinea Washingtonului.

Cei mai mulţi lideri străini, inclusiv Vladimir Putin sau Xi Jinping, evită să folosească telefoanele mobile.

Recomandările redacției