Chișineu-Criș și-a prezentat impresionanta „zestre“ industrială unor oaspeți din Csanadpalota

0
432

ChCr unguri vizitaChiar dacă de circa două decenii, orașul Chișineu-Criș se menține constant în fruntea listei localităților cu șomaj zero, primarul Gheorghe Burdan continuă eforturile de a atrage noi investitori dar și pe acelea de accesa fonduri europene. În această ultimă categorie – cu mențiunea că vorbim și de proiecte transfrontaliere, se încadrează acțiunea derulată ieri.
Obiectivele industriale,  impresionante
Astfel, o amplă delegație – formată  din oficialități din Ungaria, din reprezentanți ai unor firme deschise de investitori străini în România și o serie de alți specialiști – a vizitat începând cu orele dimineții câteva obiective industriale dar și sociale din oraș. De la vecinii unguri au venit Sandor Kovaci, Laszlo Perneki și Adok Istvan adică primarul, viceprimarul și directorul Casei de Cultură din orașul Csanadpalota iar de la Odorheiul Secuiesc (județul Harghita) a fost Andras Farkas reprezentantul firmei Metwoplast –care are o filială și aici – precum și reprezentanți din diverse domenii.
Au fost vizitate obiective precum Liceul Mihai Veliciu, Casa de Cultură, dar și stadionul orășenesc recent modernizat.
Vizita la Maschio Gaspardo – lider mondial în realizarea de utilaje agricole a făcut o puternică impresie; ultima extindere fiind făcută la aniversarea a 10 ani de existență aici. A urmat firma Guala Pack din Nădab, ambalajele aseptice realizate aici – pentru produse alimentare și medicale – mergând toate la export. Este și motivul pentru care se dorește extinderea, sprijinul primarului fiind deja obținut. Condițiile vizitei au fost însă drastice: halate plus bonete și dezinfecția mâinilor și a încălțămintei – obligatorii. Firma alăturată – NAC a impresionat prin volumul producției: de 12 ani face cablaje auto… de toate dimensiunile; și se va extinde. La SENINI, aflat aici de trei ani, munții de pavele dădeau impresia unui efectiv numeros. Surpriză: automatizarea asistată de calculator a „cerut“ doar 10 posturi. Patronul, un italian tânăr cu salopetă roșie, chiar dacă ne explica procesul nu scăpa din ochi cadranele. Producția merge în oraș, în județ, în țară și… afară.
Impresii și… intenții
Impresiile oaspeților au fost copleșitoare: auziseră de investițiile din oraș dar nu le și văzuseră. Discuțiile purtate cu primarul Ghorghe Burdan s-au axat pe intenția inițierii unor demersuri comune pentru accesarea de fonduri europene pentru obiective precum: infrastructură, utilități, turism, acțiuni culturale.
Primarul din Csanadpalota, Sandor Kovaci ne declara la final că a fost impresionat. „Ce am văzut a fost impresionant și sper că vom reuși să colaborăm deoarece e evident că orașul are o putere economică mare. Am putea să ne axăm și pe produsele specifice celor două zone. Vom mai avea convorbiri cu primarul Gheorghe Burdan în curând, deoarece îi invităm la noi pe 14 decembrie, la o acțiune specifică sezonului de iarnă“.
Primarul Gheorghe Burdan ne-a declarat franc: „am inițiat aceste întâlniri pentru a ne uni eforturile în acțiunea de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Suntem un oraș potent: fără șomeri și fără datorii. Chiar dacă suntem un oraș mic, avem inimă mare și în ce mă privește acți­unea de atragere de noi investitori nu se va încheia niciodată. Oamenii trebuie să aibă locuri de muncă la ei acasă; și eu am fost ales de concetățenii mei și fac politica lor. Am convingerea, în urma discuțiilor purtate că vom reuși realizarea unor proiecte transfrontaliere, omologul meu din Csanadpalota fiind animat de aceleași convingeri“.
(F.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.