O vorbă din popor spune că pe omul gospodar îl cunoști după aspectul exterior. La fel se vede și dacă o comunitate este condusă de un primar gospodar, sau nu.
Recent am fost într-o vizită de documentare la Chișineu-Criș și ne-am convins încă o dată că este un oraș administrat așa cum scrie la carte. Toată lumea cu care am stat de vorbă avea numai cuvinte de laudă la adresa primarului Gheorghe Burdan. Având în vedere că am fost invitați să participăm la două seri de colinde organizate cu ocazia Crăciunului, am avut ocazia să vedem cum este împodobit orașul, seara. Un vis!
Aflat la cea de a doua ediție, Târgul de Crăciun de la Chișineu-Criș a găzduit numeroase tarabe cu produse tradiționale, iar vinul fiert a fost la mare căutare. Timp de două seri au fost organizate concerte de colinde și cântece populare, iar dansurile tradiționale au ocupat un loc de cinste. Dacă în prima zi a târgului vremea a fost capricioasă, a doua seară a fost mult mai prielnică, astfel încât numărul participanților a crescut.
„Acest eveniment pe care îl organizăm acum pentru a doua oară va rămâne ca o tradiție pentru orașul Chișineu-Criș”, a declarat primarul Gheorghe Burdan. Trebuie spus că Târgul de Crăciun de la Chișineu-Criș a avut loc în Piața Avram Iancu, iar organizarea a fost de nota 10, acest lucru datorându-se în primul rând primarului Gheorghe Burdan, dar și viceprimarului, directorului Casei de Cultură și altor persoane implicate. De altfel, această manifestare nu face decât să dovedească, o dată în plus, că orașul Chișineu-Criș este un oraș model, nu numai în județul Arad, dar și în tot Ardealul, iar zicala „Omul sfințește locul” este cum nu se poate mai potrivită.
Primarul le-a vorbit participanților
Dorind să le transmită locuitorilor și celorlalți participanți „Sărbători Fericite”, primarul Gheorghe Burdan s-a urcat pe scenă. „În primul rând vreau să vă spun bine ați venit la sărbătoarea noastră, care are loc în preajma marei sărbători a Nașterii Mântuitorului. Cu această ocazie țin să vă urez un «Crăciun Fericit», iar noul an ce vine să vă aducă numai bucurii în familiile dumneavoastră. «La Mulți Ani!». Urmează să petrecem câteva ore împreună și să asistăm la programul pe care îl prezintă copiii și tinerii care vor fi viitorul de mâine, iar noi să ne întâlnim și la anul care vine”, le-a spus primarul celor prezenți.
Spectacole de zile mari
În prima seară, chiar dacă vremea nu a fost prielnică, iubitorii de tradiții din zonă au venit să se întâlnească cu cântăreții de valoare invitați de organizatori. Copiii care au deschis spectacolul, prezentând colide și dansuri populare au fost urmați de cântărețul bihorean Aurel Țurcaș Vlaicu, Florica Zaha, cu un program folcloric bogat, din zona Bihorului, Vlăduța Lupău, programul serii fiind încheiat de Lena Miclăuș cu formația sa, care a stârnit ropote de aplauze până la sfârșit.
A doua seară, când, după cum spuneam, vremea pare a fi ținut cu organizatorii. De data aceasta, pe scenă au urcat: Formația de dansuri „Floarea Crișului”, Formația de dansuri „Zestrea Buduresei”, Formația lui Ghiță Rotaru, Formația „Rapsozii Zărandului”, cu maestrul Petrică Pașca, Cornelia Căpraru Roman, Rodica Ardelean Onită, Malvina Nagy, Florin Șandru, Aurel Budugan și Alin Neag, iar cel care a închis programul a fost mult așteptatul Tinu Vereșezan.
În încheiere mai trebuie spus că programul artistic a fost prezentat în cele două seri de Claudia Deac, o prezentatoare de excepție.
Voicu Sida

Recomandările redacției