Christine-Lagarde

Statele lumii trebuie să avanseze cu reformele şi măsurile fiscale, în special în SUA şi Europa, pentru a reduce incertitudinile privind stagnarea creşterii, a afirmat joi seară directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, avertizând că economia mondială de-abia a evitat criza anul trecut, transmite Reuters.

Criza datoriilor din zona euro şi ‘prăpastia fiscală’ din SUA ar fi putut stopa creşterea economiei, o evoluţie care a fost evitată prin decizii luate în ultimul moment, a apreciat şeful FMI, care a cerut SUA să-şi majoreze plafonul de creditare şi Europei să continue consolidarea fiscală.

‘Cu siguranţă, a fost evitat colapsul în multe colţuri ale lumii’, le-a declarat reporterilor Christine Lagarde în prima conferinţă

 de presă din 2013, exprimându-şi îngrijorarea că autorităţile ar putea slăbi ritmul adoptării reformelor datorită ate

nuării presiunilor financiare şi a uşoarei redresări a economiei. ‘Este important să continuăm politicile de reformă pentru a stopa incertitudinile. Încă sunt multe de făcut’, a explicat oficialul FMI.

În Europa, susţine Christine Lagarde, au fost realizat anul trecut progrese pentru rezolvarea crizei datoriilor dar trebuie extinse reformele pentru crearea unei uniuni bancare. Încrederea a revenit în Grecia, epicentrul crizei datoriilor, dar ar putea dura un an înainte ca FMI să aprecieze dacă Atena adoptă măsurile de austeritate şi reformă l-a care s-a angajat în schimbul pachetului de asistenţă financiară, susţine şeful FMI.

Economiile emergente se descurcă mai bine, apreciază Christine Lagarde, care a avertizat autorităţile din aceste state să analizeze cu atenţie efectele negative ale problemelor cu care se confruntă ţările dezvoltate.

Parlamentarii americani au ajuns în ultimul moment la un acord pentru a evita ‘prăpastia fiscală’, respectiv cele 600 miliarde de dolari în majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli care ar urma să intre în vigoare în 2013.

 Sursa: Agerpres Economic

Recomandările redacției