CIA a anunțat că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a ordonat uciderea jurnalistului saudit: Arabia Saudită trece la amenințări

0
429

Îndemnuri la recunoaşterea responsabilităţii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi reprezintă o ”linie roşie” – consideră ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, relatează AFP.

Într-un interviu acordat postului BBC, şeful diplomaţiei regatului a declarat că nu va fi tolerată nicio discuţie care să-l denigreze pe prinţul moştenitor sau pe tatăl său, regele Salman, scrie news.ro.

„În Arabia Saudită, Guvernul nostru este o linie roşie. Gardianul moscheilor sacre şi prinţul moştenitor sunt o linie roşie”, a subliniat Jubeir.

„Ei reprezintă fiecare cetăţean saudit şi fiecare cetăţean saudit îi reprezintă. Iar noi nu tolerăm nicio discuţie despre orice ne denigrează monarhul sau prinţul moştenitor”, a continuat el.

Khashoggi a fost atras în consulatul saudit de la istanbul, la 2 octombrie, în care a fost ucis şi dezmembrat, potrivit unor informaţii. Rezident american şi colaborator la cotidianul The Washington Post (WP), el era foarte critic la adresa prinţului moştenitor.

21 de reținuți dar CIA vrea „capul“

După multiple negări, autorităţile saudite şi-au recunoscut până la urmă responsabilitatea şi au anunţat că au reţinut 21 de persoane. Însă un raport CIA, obţinut de presa americană, merge mult mai departe şi indică implicarea lui Mohammed bin Salman.

Jubeir a subliniat că prinţul moştenitor nu are nimic a face cu asasinatul. „Am fost foarte clari. Am deschis o anchetă care continuă şi-i vom pedepsi pe indivizii care sunt responsabili”, a spus el.

El a cerut totodată Turciei să pună la dispoziţie informaţiile de care dispune şi să înceteze să le mai transmită presei.

Ministrul saudit de Externe a apreciat că uciderea jurnalistului este o ”operaţiune scăpată de sub control” a unor agenţi din domeniul informaţiilor.

Preşedintele american Donald Trump a ignorat critici care-i reproşează că disculpă puterea saudită de asasinarea lui Khashoggi şi a lăudat, în schimb, regatul din cauza menţinerii unui preţ scăzut al petrolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.