Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în primele şapte luni ale anului, cu 7,8%, ca serie brută, respectiv cu 7,4%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu perioada similară din 2012, relevă datele provizorii publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

Datele institutului mai indică faptul că, în luna iulie, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în termeni nominali, faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 2,8%, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,0%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în iulie, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 8,3%, cât şi ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,9%.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie 2013, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 7,8%, datorită, în principal, creşterilor înregistrate la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (14,4%), la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (9,4%) şi la transporturi (9,4%).

Activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe şi activităţile de comunicaţii au scăzut cu 3,4%, respectiv cu 0,8%.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, aceasta a crescut pe ansamblu, în primele şapte luni ale anului, raportat la perioada similară din 2012, cu 7,4%, în principal pe fondul creşterilor înregistrate la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (cu 15,4%), la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (cu 9,6%) şi la transporturi (cu 9,0%).

Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (cu 3,0%) şi activităţile de comunicaţii (cu 0,3%).

În iulie 2013, comparativ cu luna precedentă, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 2,8%, datorită creşterilor înregistrate la transporturi (cu 9,2%) şi la comunicaţii (cu 3,7%). Scăderi s-au înregistrat la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (cu 12,0%), la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (cu 7,5%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (cu 0,7%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în luna iulie 2013, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu cu 5,0%, pe fondul creşterilor înregistrate la activităţi provenite din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (cu 6,9%), la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (cu 5,5%), la transporturi (cu 2,7%), la comunicaţii (2,5%) şi la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (2,5%).

În iulie 2013, raportat la iulie 2012, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 8,3%, datorită creşterilor înregistrate la transporturi (11,0%), la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (11,0%) şi la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (9,8%).

Scăderi s-au înregistrat la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (cu 5,1%) şi la activităţi de comunicaţii (cu 1,1%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu, în perioada de referinţă, cu 6,9%, datorită creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (cu 9,3%), la transporturi (cu 9,1%) şi la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (cu 7,9%).

Scăderi s-au înregistrat la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (cu 4,7%) şi la serviciile de comunicaţii (cu 2,2%).

Datele INS sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

 

 

(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica)

 

Recomandările redacției