Buji 1 Buji 2În Arad a intrat în obișnuință ca de 1 NOEMBRIE , indiferent de religia celui ce se odihnește în mormânt, de religia aparținătorilor, aceștia vin  să curețe, să rânduiască, locurile de de veci ce le aparțin. În zilele acestea, în toate cimitirele, se desfășoară o activitate febrilă, se depun flori, frunze de ferigă, se spală și se rad buruienile.
De fapt în cimitire se odihnesc personalități de „neînlocuit ”, fiecare cu istoria lui, cu urmașii lui, de care s-au despărțit cu jale, indiferent de ce au realizat în viață. Cei de religie ortodoxă, au Ziua Morților în Duminica Tomii, prima după Paște, dar vin și de 1 noiembrie, așa , din obișnuință, să nu le rămână mormintele neîngrijite.
Dar, sunt personalități ce au făcut, cu adevărat ceva pentru prosperitatea Aradului, pentru cetățeni, pentru cultura, ctitori, s-au jertfit pentru țară,  dar care nu au urmași, și ale căror morminte au trecut de la un moment dat în grija Primăriei. De fapt așa ar trebui să se petreacă lucrurile, așa înseamnă normalitate. În realitate nu se petrec lucrurile așa. Iată:
Vă prezint un fapt strigător la cer. Elena Ghiba Birta, 1801-1864 , „fundatoară română” , după cum scrie pe piatra-i funerară, a sprijinit învățământul arădean. Pentru a-i cinsti memoria, liceul construit în 1880 îi poartă numele. Nu are urmași pe linia familiei, dar sute mii de absolvenți și elevi au pe diploma de absolvire , ori au purtat pe numărul matricol de pe mâneca stângă, antetul cu numele Elena Ghiba Birta, și sute de profesori ce s-au perindat la catedre liceului, aceștia ce-s?  Nu sunt urmași? Fotografi locului de veci făcută în 29 octombrie!
Te rugăm, mare patroană a învățământului arădean, să ne ierți că te-am uitat!
Bujor Buda

Recomandările redacției