Cei mai în vârstă, iubitori ai muzicii folk, cunosc cântecul, dar nu despre muzică vorbim în această rubrică, ci despre partidele politice care au existat la Arad, iar acum sunt uitate demult. Unele dintre ele chiar au ajuns la glorie, altele nici nu au apucat să se exprime, dispărând la puțin timp după ce s-au înființat. Continuăm cu… PUNR, de la patriotism la meschinărie
Știe toată lumea, PUNR a fost înființat de către Gheorghe Funar, pentru a contracara UDMR. Funar, ales primar al Clujului cu voturile maghiarilor, a acaparat Uniunea Vatra Românească a lui Ciontea, considerând, pe bună dreptate, că, din moment ce UDMR a fost definită ca uniune culturală, funcționând în regim de partid politic, ar trebui ca și uniunea așa zis culturală românească să aibă același statut. Ce să vezi, nu s-a putut, așa că Funar a făcut un partid politic . La Arad, un profesionist de mare valoare, mă refer la Ioan Moș, a primit sarcina să pună pe picioare filiala. Iar când aceasta a ajuns să prindă aripi, a fost mazilit și înlocuit cu altcineva. Unul dintre președinții PUNR Arad a fost deputat, a avut o activitate destul de bună în Parlament, dar m-a dezamăgit profund la conferința fostului rege al țiganilor, adică Cioabă, ținută la Casa Sindicatelor, la care a fost invitat.
A luat cuvântul și i s-a adresat cu apelativul „Majestate”! Adepții PUNR, partid declarat antimonarhist, vorbeau despre Regele Mihai, numindu-l „Mihai ăla, Mihai bâl bâl” ! Iar deputatul I se adresează cu „Majestate” unui țigan cu cazier! Așa era situația politică, președintele PUNR trebuia să spună ceea ce vorbea sistemul. După scurt timp, Sistemul a decis să îngroape UNPR, iar Funar a fost anihilat, fiind obligat să fuzioneze cu PRM. Nu o să uit niciodată momentul în care Vadim, care a ținut congresul de fuziune prin absorbție la Târgu Mureș, a prezentat marea realizare, uniunea forțelor românești. Citez, nu aproximativ, ci exact : „Am venit aici, în inima Transilvaniei, pentru a da piept cu piticul ăsta urât care se numește UDMR, să dau cu el de pământ, să-l bag în pământ până la gât, dar nu îi tai capul, îi torn pe gât pălincă până începe să să cânte «Deșteaptă-te, române» și «M-a făcut mama oltean»”. Nu sunt povești, sunt momente pe care le-am trăit. Cert este că, fuziunea cu PRM a însemnat sfârșitul PUNR. Inclusiv la Arad. Majoritatea organizațiilor din Ardeal au refuzat fuziunea, înscriindu-se in corpore în alte partide. Arădenii au trecut la PD, semnând un așa zis protocol de fuziune, în baza căruia președintele de atunci al fostului UNPR Arad a primit funcție în PD, devenind apoi consilier județean.
 

Recomandările redacției