Cimitirul partidelor politice arădene

0
792

Unde s-au dus, unde-au apus anii de sus ai gloriei lor ?”

Cei mai în vârstă, iubitori ai muzicii folk, cunosc cântecul, dar nu despre muzică vorbim în această rubrică, ci despre partidele politice care au existat la Arad, iar acum sunt uitate demult. Unele dintre ele chiar au ajuns la glorie, altele nici nu au apucat să se exprime, dispărând la puțin timp după ce s-au înființat. Începem cu …

PDAR Arad, cel mai frumos partid arădean

Partidul Democrat Agrar din România a fost la guvernare, alături de PDSR, PRM și PUNR. La Arad, a avut o filială formată de către o pleiadă de agronomi, horticultori, zootehniști, specialiști în adevăratul sens al cuvântului. În scurt timp de la înființare, pe baza popularității acestora, a devenit una dintre cele mai puternice filiale din țară. A fost cea mai frumoasă organizație politică din Arad, toți liderii, începând cu Gheorghe Chiper, Matica, Gherman, Bulboacă și mulți alții, pe care îi rog să nu se supere că nu îi pomenesc, făceau politică din plăcere, din convingerea că pot și știu să aducă agricultura românească acolo unde îi este locul, să ofere soluții, eliberați de povara unor raportări fictive, de minciuni și aberații. Era o adevărată plăcere să mergi cu ei la congrese, cu autobuze vechi și vai mama lor cum funcționau, să te oprești la popasuri prin diferite zone ale țării. Între două îmbucături de șuncă și două beri sau pahare de pălincă, se distrau culegând o floricică sau o buruiană, într-un fel de concurs ad hoc: cine știe ce este planta respectivă, ce proprietăți are și care este denumirea ei în limba latină ! Eram uluit, toți știau !

Timpul a trecut, colții politicii i-au mușcat rău de tot, PDAR a trebuit să fuzioneze cu PNR, partidul lui Virgil Măgureanu. Am fost la acel congres și am scris: „PDAR a trecut de la securitatea alimentară la Securitatea propriu zisă”. Dezamăgiți, specialiștii de la Arad au migrat care pe unde a crezut că poate să facă mai departe politica agriculturii românești. Unii s-au dus la PD, alții, la PDSR, dar cei mai mulți s-au retras din politică. Iar PDAR a devenit o simplă filă din istoria partidelor politice arădene.

În fotografii apar fostul preşedinte al PDAR Arad, Gheorghe Chiper şi fostul lider pe ţară, Victor Surdu, fostul soţ al Angelei Similea.

Simion Todoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.