cimitir paginaArădenii care au pe cineva drag în Cimitirul Pomenirea au ajuns în pragul disperării din cauza gunoaielor. Oamenii se plâng că mormane întregi de resturi vegetale, de coroane şi alte deşeuri au invadat până şi aleile principale ale cimitirului. „De un an de zile, de când merg la Cimitirul Pomeni­rea, am observat că sunt aruncate resturi peste tot. Sunt gunoaie de toate categoriile, chiar pe aleile principale. Nici nu am fost pe cele secundare. Mormane întregi de gunoaie sunt lăsate să stea acolo de luni întregi, astfel încât unele dintre ele au intrat în putrefacţie”, povesteşte Vasile Arion.  Acesta a ţinut să menţioneze că din cauza mizeriei, cimitirul a căpatat un aspect dezolant, drept pentru care arată cu degetul înspre Primărie. „Pe lângă că te duci acolo cu strângere de inimă, că mergi la mormântul unei persoane dragi, mizeria a făcut ca acel loc să aibă un aspect dezolant. Nu ştim cum să plecăm mai repede. Asta, spre deosebire de cimitirul de la UTA, care este mult mai îngrijit. Până acum nu am reuşit să vorbesc cu nimeni din administraţia cimitirului, pentru că merg acolo sâmbăta şi duminica şi nu mai găsesc pe nimeni la birouri. Am fost în cimitir şi de Ziua Morţilor, dar am văzut că nu s-a mişcat nimic din punct de vedere al curăţeniei, chit că au venit aproape jumătate din locuitorii Aradului la mormintele de acolo. E o nepăsare totală. Dacă morţii nu mai reacţionează, trebuie să reacţionăm noi, cei rămaşi deasupra. Pri­măria ar trebui să trimită un control, să nu-i lase pe cei de acolo să-şi facă de cap”, a mai spus Arion.
O altă problemă cu care se confruntă vizitatorii cimitirului este lipsa surselor de apă. Oamenii povestesc că în condiţiile în care cimitirul are o suprafaţă imensă, au mai rămas doar două cişmele, astfel încât sunt obligaţi să facă kilometri întregi dacă doresc să pună nişte flori la cruce sau să ude florile plantate pe mormânt. Mai mult, din cauză că nu există decât un paznic, florile şi candelele se fură pe rupte. „Este greu de înţeles cum este posibil să se întâmple aşa ceva într-un oraş care se pretinde a fi civilizat. Sigur, nu putem să avem pretenţia că ci­mitirele de la noi să arate cum sunt cele din Germania, pentru că acolo este un alt nivel de educaţie, dar nici aşa nu este posibil, să vedem gunoaie aruncate la tot pasul, fără ca nimeni să le strângă”, susţine Marin Oltea, un alt arădean care este nemulţumit de starea în care a ajuns Cimitirul Pomenirea.
Trebuie spus că nemulţumirile sunt cu atât mai mari, cu cât pentru fiecare loc de veci se percep taxe de ordinul sutelor de lei. Conform reprezentanţilor SC Gospodărirea Comunală Arad (GCA), un pensionar trebuie să plătească 150 de lei pentru şapte ani sau 500 de lei pentru 25 de ani, iar taxa pe care trebuie să o achite un salariat este de 220 de lei pentru şapte ani sau 650 de lei, pentru 25 de ani.
Candele furate cu sacul
Pe de altă parte, Adrean Păcurar, directorul GCA, promite că va lua măsuri în cel mai scurt timp posibil. „Am primit şi eu reclamaţii, drept pentru care acum mă îndrept înspre cimitir. Mâine (n.r. astăzi) voi trimite o maşină sau două, să facă curăţenie. Şi de 1 noiembrie, am trimis oamenii să facă curăţenie, dar a fost multă lume la cimitir şi s-a făcut din nou mizerie. Pe săptămâna viitoare vom încerca să luăm de acolo toată mizeria”, a declarat Adrean Păcurar.
În ceea ce priveşte cişmelele, directorul susţine că au fost date în folosinţă cinci surse de apă, dar cum erau din plastic, au fost vandalizate. „Pe viitor le vom cumpăra din fontă, pentru a fi mai rezistente. Sperăm însă că nu vor fi furate şi duse la fier vechi. Avem un singur paznic şi e greu să facă faţă. Recent a fost prinsă o femeie care furase un sac de candele. Am chemat Poliţia Locală şi i s-a făcut dosar penal”, a încheiat Păcurar.

Recomandările redacției