Cinci incineratoare lucrează la foc…continuu pentru neutralizarea celor 5700 de porci de la Satu Nou

0
1485

Între atâtea vești proaste, avem și una realtiv bună în contextul cazurilor de Pestă Porcină Africană.De la descoperirea, în cursul săptămânii trecute, la ferma Smithfield Satu Nou a unui focar de PPA , nu s-a mai înregistrat niciun caz nou. Au fost două suspiciuni la Pâncota și la Răpsig, dar probele prelevate nu au confirmat acest lucru“, a afirmat dr. Marcel Roșu, director executiv la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad. Operațiunea de ecarisare a celor 5700 de capete de porci, de la Satu Nou a început imediat după descoperirea focarului. La acest momentcompania dispune de un număr de cinci incineratoare mobile. Întreaga operațiune de neutralizare va dura încă aproximativ zece zile. În ce privește cazul descoperit  la începutul lunii trecute  la Ferma Macea, aparținând de CAI Curtici, operațiunea de ecarisare s-a terminat cu bine.  Aici este vorba de mai bine de 20.000 de capete de suine neutralizate. „Deja s-a făcut dezinfecția preliminară, urmând ca în scurt timp să se facă dezinfecția finală.Dacă nu apare nimic, în termen de 45 de zile focarul poate fi declarat ca stins“, spune dr. Marcel Roșu.La acest moment în județul Arad numărul focarelor de PPA nu s-a mărit față se săptămâna trecută, rămânând la cota 43. Dintre acestea 21 de focare sunt în curs de stingere. DSVSA Arad transmite că pentru reducerea răspândirii PPA pe teritoriul județului Arad este absolut necesar  ca toți crescătorii de porci să anunțe medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor din gospodărie. De asemenea, trebuie  să respecte cu stictețe următoarele: să nu vândă/cumpere porcine fără acordul medicului veterinar;  să utilizeze echipamente de protecție – haine și încalțăminte special destinate activităților de îngrijire a porcilor;  să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreți. Se recomandă   să  se evite contactul cu oameni și materiale contaminate provenite din: gospodării/exploatații/zone contaminate;  să evite deplasările în zone afectate de PPA (păduri);  să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate  sanitar veterinar;  să anunțe medicului veterinar intenția de a sacrifica porcinele și să nu  sacrifice animale cu semne de boală (indiferent de natura bolii);  să nu depoziteze și/sau comercializeze carne provenită de la animale  suspecte de boală. Foarte important este și să anunțe medicul veterinar cu privire la naștere animalelor din gospodărie,  în vederea identificării și înregistrării animalelor în baza națională de date.Obiectivele propuse pot fi atinse doar în condițiile în care proprietarul colaborează strâns cu medicul veterinar din circumscripție și reprezentanții D.S.V.S.A. Arad pentru identificarea sursei de boală și stabilirea datei aproximative a intrării bolii în gospodărie. Succesul luptei împotriva acestei molime nu poate fi dobândit decât conlucrând, într-un efort comun “, a conchis dr. Marcel Roșu, director executiv la D.S.V.S.A. Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.